Za popraskané rty může slunce i léky

Popraskané rty si můžete automaticky spojovat se suchým počasím. Upřímně řečeno, není to jediný důvod. „Škodnou“ je v tomto případě i jídlo!

Zarudnutí, suchost, odlupování, trhliny. Proč vaše rty, třeba teď po návratu z dovolené, nejsou v kondici? Buď jste podcenili pitný režim, nebo stravovací návyky.

Jídelníček se spoustou slaných či kořeněných jídel škodí

Patříte k fanouškům preclíků nebo chipsů? Pak se nedivte, že teď lamentujete. Slaná jídla, zvláště ta, která mají hodně soli na vnější straně, jež může skončit na rtech, rty vysušují. A další potravinový spouštěč? Pikantní občerstvení, které taktéž pokožku dráždí. Vynechte tyhle dobroty a nechte své rty uzdravit pomocí balzámu na rty na bázi parafínového vosku.

Pobyt na slunci

Pokud jste na sluníčku bez balzámu na rty s ochranným faktorem, je pravděpodobné, že se vám kůže na rtech loupe. Není žádným tajemstvím, že rty nemají mazové žlázy, proto je velmi obtížné v nich udržet vlhkost. Pochopitelně, že spalující slunce tomu nikterak nepomáhá.

Olizování

To je pravděpodobně to nejhorší, co můžete pro suché rty udělat. Sliny se skládají z enzymů, jež jsou určeny ke štěpení tuků, bílkovin a sacharidů. Je jasné, že narušují jejich kožní bariéru. Pokaždé, když budete mít nutkání se olíznout, přejeďte ústa jelením lojem, či vazelínou.

Léky

Některé léky mají na olupujících se rtech lví podíl. Mezi ty patří medikamenty na akné, chemoterapeutické léky, antidepresiva, antihistaminika, antibiotika, některé volně prodejné pilulky proti bolesti, ba co víc, běžné složky péče o pleť, jako je benzoylperoxid, retinol nebo kyselina salicylová. Nejprve si promluvte se svým lékařem, proveďte jemný peeling rtů a pořádně je hydratujte.

Za jak dlouho se to zlepší?

Většinu případů popraskaných rtů lze léčit během několika týdnů bez zásahu dermatologa. Jakmile však potíže přetrvávají, může být na vině kvasinková infekce, nedostatek vitaminů, hlavně vitaminu B12, který se vyskytuje téměř výhradně v živočišných zdrojích – játrech, ledvinách, srdci, rybách, vejcích, mléku a ve fermentovaných potravinách, či třeba alergie, případně lichen planus. Jedná se o zánětlivé onemocnění postihující kůži, sliznice, vlasy a nehty.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470592/ - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat