Nezapomínejte na zdraví nohou

Chodidla jsou částí těla, které se často věnuje příliš málo pozornosti. Zdraví nohou je neuvěřitelně důležité pro pohodu – a problémy s chodidly mohou říci hodně o vašem celkovém zdraví. Stojí proto za to se blíže podívat na otázku, jaké je zdraví vašich nohou a jak je můžete aktivně podporovat.

Pokud jde o zdraví nohou, častou chybou je nošení nesprávné obuvi. Čím více času v takových botách strávíte, tím větší škody můžete svým nohám napáchat. Do budoucna je při výběru nových bot důležité dbát nejen na vzhled, ale především na střih. Jak ale vlastně „správně“ padnoucí botu poznat? Bota, která dobře sedí, vám umožní chodit pohodlně a bez nepohodlí. Při správném střihu je bota o pár milimetrů delší než palec u nohy a na bocích a v oblasti paty sedí jako druhá kůže.

Kvalita a střih jsou obzvláště důležité, protože mají zásadní vliv na zdraví nohou. Nekvalitní obuv může například obsahovat škodlivé látky, které představují nebezpečí nejen pro vaše nohy, ale obecně pro zdraví. 

Mnohé z problémů s nohama lze vyléčit nebo alespoň zmírnit. Často postačí jednoduchá opatření jako ortopedické vložky nebo pravidelná aplikace krému. Pokud nedosáhnete kýžených výsledků léčbou vlastními silami, doporučujeme navštívit lékaře nebo ortopeda.

Existuje však více než jen pasivní způsoby, jako je pozorování a reakce, jak udržet zdraví nohou. Místo toho je můžete aktivně prosazovat – a měli byste. Protože vaše nohy vám poděkují lepší pohodou. Některá z následujících opatření, jako je reflexní terapie chodidel, mohou mít zároveň další pozitivní účinky na vaše zdraví.

Reflexní masáž chodidel

Reflexní masáž chodidel má u původních obyvatel Ameriky dlouhou tradici a těší se stále větší oblibě i v našich zeměpisných šířkách. Jde o speciální formu masáže, při které jsou specificky stimulovány konkrétní oblasti chodidel. Ty jsou zase přiřazeny určitým zónám v těle, například jednotlivým orgánům, které jsou nervovými drahami přímo spojeny s chodidly.

Cvičení nohou

Protože chodidla obsahují různé svaly, vazy a šlachy, lze je cvičit stejně jako jiné části těla. Cílené cvičení nohou tedy může působit preventivně nebo terapeuticky, například v případě vychýlení. Dokáže také zpevnit chodidlo a předejít tak zraněním nebo jednoduše poskytnout určitou relaxaci, pokud jsou nohy po dlouhém dni v křeči, způsobené nesprávnou obuví nebo jinými vlivy.

Péče o nohy

Wellness pro nohy je neuvěřitelně dobré, ale v každodenním životě se na něj často zapomíná. Každý může a měl by to dělat pravidelně – nebo si to nechat udělat u profesionální péče o nohy. Použít se dají například různé olejíčky, mozolový hoblík nebo nějaký lak na nehty.

Dobré větrání

Jak již víte, měli byste věnovat pozornost výběru správné obuvi pro zdravé nohy. Větrání je také důležitou otázkou, protože zajišťuje dobré klima pro nohy. To je důležité pro prevenci (následných) onemocnění a pro zajištění maximálního pohodlí v botě. V závislosti na počasí a příležitosti proto vždy vybírejte co „nejlehčí“ boty. Vybírejte proto kvalitní boty vyrobené z přírodních materiálů jako je kůže nebo s nejnovějšími technologiemi jako je Gore-Tex. Rychle zjistíte, že dobré větrání nohou výrazně zvyšuje vaši pohodu, zejména v horkých letních měsících!

Choďte naboso

Maximální ventilace je samozřejmě zaručená chůzí naboso. Ale má také řadu dalších výhod pro zdraví nohou. Bosá chůze jako nejpřirozenější forma chůze optimálně procvičuje chodidlo, a proto působí preventivně proti vychýlením, tlakovým bodům a řadě dalších problémů v oblasti chodidla. Zejména batolata a děti by měly chodit co nejčastěji naboso, ale to platí i v dospělosti. 

Koupele nohou

A konečně, koupele nohou mohou zlepšit zdraví nohou a celkovou pohodu. Podle toho, jaké přísady do koupele používáte, působí například relaxačně nebo detoxikačně. V teplé vodě se uvolní svaly, uvolní se mozoly, zmírní se tlakové body či bolest – abychom jmenovali jen některé z možných blahodárných účinků koupele nohou.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6196950/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5845135/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat