Snadný domácí recept na balzám na rty ze tří ingrediencí pomůže přečkat chladné měsíce

Pokud s výrobou domácích produktů na tělo teprve začínáte, jistě oceníte recept na domácí vanilkový balzám na rty. Zvládne ho každý a v ultra rychlém čase!

Popraskané koutky a olupující se rty představují nepříjemný problém, se kterým se mnozí začínají potýkat již na podzim. Obecně je zima pro rty nebezpečná, neustálé přechody mezi chladným a teplým prostředím citlivé pokožce rtů nesvědčí. Ta pak na diskomfort reaguje tím, že v koutcích vznikají malé svědící a bolavé trhlinky, jež mohou praskat, krvácet a hnisat. Používejte balzámy, ideálně ty vlastnoručně vyrobené, které neobsahují lepek ani jiné další dráždivé látky, ochrání vás!

Co všechno je k výrobě potřeba?

K výrobě domácího balzámu na rty potřebujete pouze včelí vosk, bambucké máslo a kokosový olej. Můžete také přidat pár kapek esenciálního oleje dle vlastního výběru (pro chladné měsíce se vyloženě nabízí vanilka, ale fantazii se meze nekladou). Nikdy ovšem nepoužívejte citronový nebo limetkový olej. Často bývají tzv. fototoxické, významně tedy zvyšují citlivost pokožky na sluneční paprsky.

Postup, který zvládne každý

K ruce si připravte 2 polévkové lžíce včelího vosku, 2 polévkové lžíce nerafinovaného bambuckého másla (vyrábí se i s čokoládou, což balzámu dodá úplný jiný rozměr), 2 polévkové lžíce kokosového oleje (lze nahradit olejem ze sladkých mandlí, avokádovým nebo jojobovým olejem) a zhruba 12 kapek esence, přičemž tato položka je volitelná. (Kdo chce, přidá i vitamin E z lékárny.)

Mějte speciální rendlík

V malém rendlíku, ideálně takovém, který nepoužíváte na vaření, neboť včelí vosk je téměř nemožné vyčistit, na středně mírném plameni rozpusťte včelí vosk, bambucké máslo a kokosový olej. (Můžete si pomoci mikrovlnnou troubou, pokud vás tlačí čas.)

Rendlík odstraňte ze zdroje tepla, přimíchejte esenciální olej, a dokud je tekutina ještě horká, využijte kapátko. Balzám přendejte do uzavíratelných nádobek či kelímků a nechte ztuhnout. (Pokud začne chladnout, než skončíte, zahřejte jej zpět do tekutého stavu.)

S kolika kusy můžete počítat?

Celkově získáte asi 10–12 kusů balzámů na rty, v závislosti na velikosti nádob, do kterých je musíte dát. Balzámy uchovávejte na chladném místě nebo v lednici. A pak už si jen užívejte vlastního výrobku bez konzervantů!

Zdroje: www.lovelygreens.com/cold-sore-lip-balm-recipe-lemon-balm/, www.popsci.com/story/diy/make-lip-balm/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat