Co mám dělat s mastnými vlasy?

Mastné vlasy jsou tak trochu prokletí – jeden den je umyjete a druhý den je můžete mýt znovu. Přitom víte, že tolik šamponu jim dvakrát nesvědčí, ale těžko vyjdete z domu s vlasy, jež připomínají mastnou helmu. Jak o takové vlasy správně pečovat?

Za naše mastné vlasy může celá řada faktorů – od genetických přes hormonální až po výživové či environmentální. Bojovat proti tolika různým „nepřátelům“ se nám asi nepovede, a tak nezbývá, než se naučit o snadno se mastící vlasy správně pečovat.

Správná péče = správné mytí

Navzdory dříve velmi rozšířenému přesvědčení, že mastné vlasy by se neměly mýt často, aby nedošlo k „podráždění“ mazových žlázek v pokožce hlavy, které se nám odmění další mastnotou, už dnes víme, že takováto rada patří spíše do oblasti mýtů. Mastné vlasy zkrátka myjte podle potřeby. To u většiny jejich nositelů znamená denně.

Vlasy byste si neměli mýt příliš horkou vodou (to ostatně nesvědčí žádnému typu vlasů, nejen těm snadno se mastícím) – její teplota by se měla pohybovat okolo 40, maximálně 45 stupňů Celsia. Vyplatí se investovat do šamponu určeného pro každodenní mytí mastných vlasů. Neměl by však obsahovat příliš mnoho barviv, parfémů apod. Vsadit můžete i na bylinné šampony – ideální je třeba kopřivový.

Na technice záleží

Pokud jste majitelem mastných vlasů, pak vězte, že pro ně především platí, že bychom je při každém mytí měli šamponovat hned dvakrát – poprvé z nich smyjete mastnotu a nachytané nečistoty, podruhé pak dovolíte šamponu, aby vlasům „předal“ živiny a spol. Když zrovna nespěcháte, nechte šampon na vlasech přibližně tři minuty. Pozor, mytí mastných vlasů by se nemělo podobat masáži pokožky hlavy, šampon by měl být nanášen jemnými, kruhovými pohyby.

Bohužel, zapomenout byste měli na nejrůznější balzámy a kondicionéry. Ty mastící se pokožku jen zbytečně zatěžují a přispívají k produkci mazu. Pokud máte problémy se suchými, lámavými a třepícími se konečky (to bývá často paradox mastných vlasů), naneste balzám pouze na ně.

Do sucha

Ideálně bychom měli nechat vlasy po umytí přirozeně uschnout (to opět platí pro všechny typy vlasů). Ovšem málokdo si může takový luxus, alespoň co se času týče, dovolit. Fén se prostě stal součástí naší každodenní rutiny. Ovšem ne abyste vlasy vysoušeli horký vzduchem! To jen podpoří mazové žlázky k podpoře další mastnoty. Nastavte proto fén na vlažný vzduch. Fénování rovněž můžete využít k vytvoření objemu vaší vlasové pokrývky – kartáčem prameny opatrně nadzdvihněte u kořínků směrem vzhůru od pokožky a vyfoukejte.

S kartáčem ale jinak zacházejte opatrně – opět byste se měli vyhnout „masírování“ pokožky hlavy. Navíc budete-li často kartáčovat vlasy od kořínků ke konečkům, roznesete mastnotu po celé délce vlasů.

Jak jim dodat styl

Styling mastných vlasů je také kapitola sama pro sebe. Ráno strávíte dobu vytvářením dokonalého účesu, ale odpoledne už z něho zůstane jen torzo… Důvodem je právě ona mastnota, která se na nich objeví. K ní navíc přispívají i nejrůznější tužidla, laky, gely a další stylingové přípravky. Většina kadeřníků vám potvrdí, že na mastné vlasy byste je neměli používat pokud možno vůbec, nebo pouze v omezeném množství. Kupte si proto přípravky určené právě pro svůj typ vlasů, měly by být vyráběny s ohledem na jejich vlastnosti a neměly by je tolik zatěžovat.

Pomoci účesu můžete vhodně zvoleným střihem vlasů. Měl by být odlehčený, mnohovrstevnatý. Tak zajistíte účesu objem i bez spousty stylingových prostředků.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat