Tunika. Ještě ji nemáte? Tak hurá na nákupy

29.06.2010 | Krása a móda

Horké dny slunečných letních měsíců volají po vzdušných a pohodlných modelech, které ochrání kůži před ostrými slunečními paprsky, přitom ale tělo příliš nezahřejí. Kde hledat tu pravou inspiraci?

Samozřejmě nejlépe v teplých krajích – tradiční oděvy místních „domorodců“ splňují nejen funkční, ale i estetické požadavky, etno styl je totiž stále v kurzu!

Po inspiraci můžeme zapátrat ale i v hluboké historii. Volná a vzdušná tunika či prodloužená halena košilového střihu ze splývavých přírodních materiálů je naším dědictvím a živou vzpomínkou na starověké časy věhlasné římské či řecké kultury.

Tehdy byla oblíbeným a nejuniverzálnějším oděvem pro ženy i muže, její původ lze ale prý dohledat až v daleké Indii. Původně ryze spodní oděv se časem propracoval na výsluní a stal se univerzálním a nejpoužívanějším svrchním kouskem, který bez větších problémů přečkal proměnlivé klima módních trendů a na pomyslném vrcholu obliby se objevuje s železnou pravidelností dodnes.

Přírodní materiály a výšivky

Inspirace dávnými kulturami se tak opět zaleskne i mezi trendy letošní sezony. Dominují jim volně střižené tuniky z přírodních materiálů poseté nápadnými vzory, výraznými barevnými variacemi nebo blýskavými aplikacemi, výšivkami či korálky.

Nezapomínejte na vzory

Nosí se výrazné motivy pavích per, obří potisky květin či orientální motivy, které se dobře doplňují s širokou škálou aktuálních doplňků z kovu či dřeva. Oproti dřívějším sezonám, té letošní kralují především modely s výraznými rukávy. Netopýří či cípaté střihy, široké či různě krácené, jakmile si vyhrajete s jejich tvarem i délkou, máte zaručen úspěch.

Pro všechny typy postavy a bez ohledu na věk

Navíc jsou vzdušné, ale dobře tvarované střihy vstřícné nejen k těm nejhubenějším nositelkám, stávají se tak opravdu univerzálním kouskem do každého šatníku. Překážkou v nošení pohodlných a módních tunik není ani věk, sluší doslova všem, jen si najít tu správnou.

Co k nim?

Doplnit je pak stačí volnými lněnými kalhotami, legínami kratších délek, nosit je můžete i k dobře zvolené jednodušší sukni, či večer k úzce střiženým džínám. Zapomínat nesmíte ani na osvědčenou a vyhlášenou kombinaci s mnoha druhy pásků. Přetnutí rozevláté linie v oblasti pasu, pod prsy nebo nízko přes boky dovede z jedné tuniky vytvořit mrknutím oka bohatou variaci modelů.

Výhodou tunikových halenek je ale jejich nesmírná variabilita a univerzálnost daleko přesahující délku prázdnin. Jakmile skončí léto, vyžijete je bez problémů i v chladnějších dnech. Mohou se nosit třeba v kombinaci s tenkými úpletovými roláčky, kde vyniknou především zdobené a rozevláté modely se zmíněnými výraznými či netopýřími rukávy, jednoduché bavlněné tuniky ve výrazných barvách (fuchsiová či tyrkysová) se zase dobře kombinují s džínami a bundami z kůže či koženky. Tuniky dostanou v podzimním kabátku opět zcela jiný náboj a s nimi i váš nadčasový, ale stále aktuální šatník plný osvědčených triků a módních nápadů.

Adresář:

Reserved, Metropole Zličín, Řevnická 5, Praha 5
New Yorker, OC Chodov, Roztylská 4, Praha 4
Ann Christine, OC Palladium, nám. Republiky 1, Praha 1
Bandolera, OD Kotva, Revoluční 5, Praha 1
Topshop, OC Palladium, nám. Republiky 1, Praha 1.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat