Co kousek to originál. Batika se vrací do módy!

13.07.2010 | Krása a móda

Jistě si ještě vzpomenete na první módní pokusy odlišit se v davu uniformních kousků svým osobitým stylem. Možná jste také sáhly po unikátní a prastaré technice barvení látek, která nikdy nedopadne dvakrát stejně, kouzlo jedinečnosti je tak jejím stěžejním znakem.

Řeč je o batice, jejíž vlivy můžete po boomu v 70. letech minulého století opět zaznamenat v nejnovějších módních kolekcích pro letní dny. A to i přesto, že pro spoustu odborníků či módních kritiků je balancováním na tenké hraně mezi smyslem pro styl a hotovým módním peklem.Vzory vzniklé voskováním či jednodušší metodou vyvazováním provázků, uzlíků či důmyslným sešíváním, tak po loňském nenápadném nástupu mezi nejnovější trendy letos doslova zaplaví ulice.

"Květinové" děti opět v ulicích

Éra příznivců hnutí hippies, která byla pověstná hotovou explozí snově barevných a až halucinogenních motivů na nepřehlédnutelně barevných modelech, demonstrujících svobodomyslnost svých nositelů, tuhle opět oblíbenou metodu vytáhla do středu zájmů módních tvůrců, a ani letošní raketový nástup retro vlivů tak nemohl její kouzlo přehlédnout.

Decentní vzory a barvy

Tentokrát je ale batikovaná vlna mnohem uhlazenější, jak jen to u neopakovatelných a vesměs nahodilých vzorování lze. Oproti minulosti ale pohltila a zahalila barvami zcela odlišné materiály. Ty zastaralé, těžké a neforemné jsou naštěstí již léta zapomenuty. Teď barvicí metoda plná překvapení kraluje světu plnému luxusního hedvábí, žerzejovým či úpletovým kouskům a vzdušným materiálům z hotových a stále oblíbených letních stálic – bavlny či lnu.

Světoznámé módní značky ve znamení batiky

A kdo, že se nechal inspirovat oblíbenou metodou a zahrnul ji do svých nejnovějších kolekcí? Zcela překvapivě třeba milovník strohé jednoduchosti a chladné elegance, Američan Calvin Klein, jehož aktuální módní řadu obohatily minimalistické lněné šaty v černo-béžovém batikovaném dezénu. Doslova explozivní barevnost naopak okouzlila třeba Annu Molinari, jež šéfuje módnímu domu Blumarine. Jeho aktuální kousky tak do daleka září pestrými tóny jako to nejexotičtější ovoce či křídla tropických motýlů a výsledkem je neuvěřitelně snová a okouzlující přehlídka modelů doslova pulsujících létem.

Kde všude můžeme batiku najít?

Kromě vzdušných a pohodlných maxišatů ke kotníkům, jimž barevné motivy batikování sluší asi nejvíce, najdete tyto nepřehlédnutelné vzory i na dalších letních kouscích: sukních, volných topech s výraznými rukávy nebo obligátních bavlněných tričkách. Překvapí vás ale, že lze batikované vzory najít třeba i na džínovině.
Jde o inovativní úpravu vesměs nenáviděných plísňových motivů, které letos prokvetly složitějším výtvarným zpracováním a batikované vzory je tak povznesly z vysmívaných mezi opěvované kousky. Větší barevné plochy totiž působí mnohem elegantněji a neevokují tak okatě návrat do vkusem skoro nepolíbených 80. let 20. století.

Adresář:

KappAhl, OC Olympia, U dálnice 77, Brno Modřice
H&M, pasáž Myslbek, Na Příkopě 21, Praha 1
Pepe jeans, OC Chodov, Roztylská 4, Praha 4
Ann Christine, OC Palladium, nám. Republiky 1, Praha 1
Le Sportsac, www.urbanlux.cz
Topshop, OC Palladium, nám. Republiky 1, Praha 1.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat