Záplava volánů, romantika nejbližší budoucnosti

21.07.2010 | Krása a móda

Volánky všeho druhu, jak známo, patří již po několik sezon k oblíbeným módním prvkům. Co ale, když je použijete na poněkud netypickém místě?

Halenky či blůzy s volánovým či řaseným zdobením dekoltu či předního dílu zvaným fiží nejsou pravda žádnou převratnou novinkou, jak už to ostatně u módních trendů bývá. Nově je letos ale najdete také jako výrazné ozdoby prodloužených topů, tunik či šatovek košilového střihu. Nechte se unést vlnou romantiky a noste fiží!

Okázalá zdobnost

Původ této, dnes ryze ženské, nádhery můžeme hledat v hluboké minulosti. Období rokoka, které si potrpělo na okázalosti a přemíru zdobnosti, nám zanechalo nejen vzpomínku na okouzlující krinolíny a neuvěřitelné účesové kreace, a to na hlavách žen i mužů, ale právě i ozdobný detail dekoltu zvaný fiží.

Původně bylo fiží doménou mužů

Jeho hlavním účelem tehdy bylo krýt až nestoudně hluboké výstřihy dam, a dodat jim tak na ušlechtilosti a cudnosti. Tehdy ale prvek pod krkem tvořený volány nepatřil rozhodně jen ženám, ba naopak –výrazně se projevoval i v mužské garderobě, která té ženské ve zdobnosti a nápaditosti bez problémů konkurovala.
V pozdějších dobách ale fiží nadobro zakotvilo výhradně v dámském šatníku a s malými pauzami se na výsluní prodere téměř každý rok. Letos tedy opět hlásíme slavný návrat rokokové vlny – blůzy a košile ozdobené řadami volánů, skladů a "náprsenek" jsou to opět v celé své kráse.

Volány všude

Tentokrát je ale doprovází celá plejáda kousků, které řady romanticky vyhlížejících trendů významně rozšiřují. Hitem jsou především odlehčené letní topy, jejichž délka napovídá, že je klidně můžete nosit jako pohodlné a vzdušné minišaty. Těm kralují drobné i výraznější volánové aplikace od ramen až po pupík. Fiží a jemu podobné ozdoby dekoltu najdete netradičně často také na košilových šatech, které by bez něj dobře zapadly třeba do kovbojského stylu, kostka totiž rozevlátým volánovým aplikacím také neskutečně "sekne".

Komu bude záplava volánků slušet nejvíc?

Především ženám, které trápí malé poprsí. Aplikace v dekoltu totiž postavě opticky přidají objem a zazáří tak i jindy nevýrazné partie. V umírněné míře a s dostatkem citu pro detail ale fiží a jemu podobné ozdoby budou slušet každé ženě, chce to jen sáhnout po správném kousku. Není na škodu, postavu ozdobenou řadami volánů pod krkem či ve výstřihu přestřihnout opticky v pase buď samotným střihem oděvů, nebo pomocí vhodně zvoleného pásku.

Pozor na vzory

Fiží také není radno kombinovat s přemírou vzoru a složitými střihovými variacemi. Suverénně vyhrávají kombinace zdobených blůz s elegantními sukněmi tulipánového střihu či kousky s vertikálním členěním. Šaty či prodloužené topy klidně dolaďte oblíbenými legínami, zvolte ale správnou délku a nezapomeňte ani na správnou obuv. Ani ta by neměla příliš poutat pozornost. Na místě jsou klasické hladké balerínky s kulatou špičkou nebo střevíčky na středně vysokém podpatku.

Adresář:

New Yorker, OC Chodov, Roztylská 4, Praha 4
Topshop, OC Palladium, nám. Republiky 1, Praha 1
KappAhl, OC Olympia, U dálnice 77, Brno Modřice
H&M, Na Příkopě 21, Praha 1
Bandolera, OD Kotva, nám. Republiky 4, Praha 1
s.Oliver, Metropole Zličín, Řevnická 1, Praha 5

Ann Christine, OC Palladium, nám. Republiky 1, Praha 1.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat