Ze starých šatů nové? Snadno a jednoduše!

Máte ve skříni staré šaty a nevíte, co s nimi? Zdá se vám vaše garderoba příliš obyčejná? Dejte ji novou tvář. „Kreativitě se meze nekladou, pro jarní a letní období to platí obzvlášť. Existuje mnoho způsobů, jak vylepšit staré věci a leckdy vám postačí jen obyčejné nůžky. Vrací se styl 50. let ala Pomáda, to znamená vypasovaný živůtek a široké sukně, které dodávají nádech jemnosti a volnosti. Stačí trocha tvořivosti a zručnosti a podobné šaty si můžete vyrobit samy doma,“ nabádá konzultant Fashion Days Roman Šolc, kostýmní výtvarník. Máte-li tvořivého ducha a šetřivou povahu, přinášíme vám pár tipů, jak zužitkovat staré šaty například po babičce a vyrobit z nich stylový módní kousek.

Délka šatů

Jednou ze základních možností, jak vylepšit vzhled starších šatů, je upravit jejich délku. Zkracujte podle toho, jak jste odvážná a kolik ze svých nohou chcete světu ukazovat. V teplých měsících se nosí zejména krátké šaty, ale dnešním trendem je i prodloužená délka, která sahá pod kolena nebo do půli lýtek. Každé jak to vyhovuje, aby se v šatech cítila dobře.

V současnosti jsou na výsluní také široké vrstvené sukně. Vzdušného a nadýchaného efektu snadno dosáhnete pomocí tylové spodničky, která se připevňuje pod zkrácenou sukni.

Rukávy

Teploty stoupají a není důvod se zahalovat. Pokud se vám na původních šatech nezamlouvají dlouhé rukávy, zkraťte je. Záleží jen na vašem vkusu, zda dáte přednost tříčtvrteční délce, krátkým rukávům či úzkým ramínkům.
Letošním hitem je rafinovaná odhalenost a asymetrie. Inspirujte se a vyrobte si šaty na jedno rameno, případně vytvořte vršek se spadnutými rameny. Z obyčejných šatů se rázem stane róba vhodná na přehlídková mola.

Dekolt

Vadí vám límečky, knoflíky a jiné typy zapínání na dekoltu? Nebo se vám nelíbí jeho usedlý střih, který nejspíš nepřinese žádné komplimenty? Šaty rozhodně nevyhazujte, i výstřih lze upravit podle vašich představ do požadovaného véčkového, oválného, asymetrického, lodičkového či hranatého tvaru. Záleží jen na vás, jaký jste si oblíbila a ve kterém se cítíte nejlépe. Dejte si však pozor na látku, některé druhy se velmi třepí a budou vyžadovat větší zručnost při zapošívání. Pro usnadnění využijte vhodně zbarvenou stuhu, která ustřižené části čistě zakončí a olemuje.

Ozdoby

Připojení různých ozdob je dobrým tipem pro ty, které děsí šicí stroj a bojí se větších ručních zásahů. V obchodech seženete širokou škálu korálků, kamínků, perliček, květin, broží, přezek, nášivek, pásků a jiných doplňků, kterými můžete velmi snadno ozdobit své šaty. Výrazná aplikace vám dodá šmrnc a může také posloužit místo náhrdelníků a dalších šperků.

Další možnosti úpravy:
Obarvení

Barva vám zcela změní původní vzhled. Vždy berte v potaz materiál daného oblečení. K barvení, malování či batikování se nejvíce hodí přírodní materiály – len, bavlna a hedvábí, které dobře absorbují barvu. Umělé materiály jsou problematičtější, ale dnes již na trhu naleznete produkty i pro umělá vlákna.

Při barvení se nemusíte omezovat jen na bílé oblečení, ale počítejte s tím, že na barevných látkách nová úprava tolik nevynikne a také může dojít ke smíchání barev, takže výsledek nemusí skončit podle vašich představ.

Lze využít klasické batiky, sprejů na barvení nebo existují tužky a fixy na textil, se kterými si můžete originálně ozdobit šaty podle vašich schopností a fantazie. Záleží na míře vaší kreativity. Vedlejším efektem může být často potřebné odreagování a odpočinek od rutinní práce.

Prostřih

Prostřihy v přední části, na zádech, vodorovné střihy, svislé pruhy. Možností je spousta a záleží jen na vaší momentální náladě a vkusu. Díry na oblečení vládnou i v kolekcích světových návrhářů, proto vezměte nůžky do ruky a prostříhejte se k stylovému módnímu kousku! 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat