Pečujte o svou kosmetiku jako ona o vás

Potraviny nebo léky většina z nás skladuje podle návodu a poté, co jim vyprší doba spotřeby, je zlikvidujeme. Zajímavé ovšem je, že při péči o kosmetické produkty už takhle důsledné nejsme...

Přitom ani krémy či líčidla bychom nikdy neměly používat poté, co jim projde exspirační lhůta. Nikdy! Nedávno se dokonce objevila práce amerických dermatologů, podle níž bychom se například s make-upem měly bez milosti rozloučit po pouhých 3 měsících.

Pomůže chlad

Ruku na srdce, málokterá žena dokáže make-up či jiný produkt z oblasti líčidel spotřebovat během čtvrt roku. Jenže co s tím? Žádný sentiment není v tomto případě na místě. Uvědomte si, že hned při prvním otevření a pak při každém dalším kontaktu s kůží či prsty se začínají v obalu i na povrchu líčidla množit různé mikroorganismy, které mohou způsobit závažné onemocnění pokožky. Životnost líčidel by tak mohlo částečně prodloužit uchovávání v chladu, který pomnožování bakterií ztěžuje.

Očichávejte, prohlížejte

Jak jsme již řekli, orientovat byste se vždy měla podle exspirační doby uvedené na obalu výrobku. Co když ji ale nikde neobjevíte?

Konzervační látky nejsou samospasitelné, spoléhejte tedy na své smysly. Již nepoužitelnou rtěnku prozradí nepříjemná vůně, řasenka zhoustla a je plná žmolků, make-up má podezřele hustou nebo naopak řídkou konzistenci. S takovými kosmetickými dinosaury zamiřte rovnou k odpadkům. Výjimkou je jen pudr či suchá líčidla, která vydrží bez potíží použitelná asi rok.

Záludné aplikátory

Ovšem přemnožené bakterie se neskrývají jen v líčidlech samotných, ale také labutěnkách, štětcích či houbičkách, které k aplikaci kosmetiky používáte.

Houbičky a štětce proto alespoň jednou týdně „vykoupejte“ v lázni s antibakteriálním přípravkem. Překvapí vás, kolik nečistot a ulpěných barev z nich tímto způsobem odstraníte. Správná péče totiž dovede líčidlům „prodloužit život“ hned o několik týdnů.

Pokud líčidla nanášíte prsty, vždy si před použitím pečlivě umyjte ruce!

Buďte sobec

Zapomeňte i na půjčování líčidel s kamarádkami, sestrou či dcerou. Přestože jde i o vaše nejbližší, možný přenos oparu nebo podobných dermatologických neduhů není nijak ojedinělým problémem. Vyzkoušení cizích očních stínů, rtěnky či řasenky tak může mít několikatýdenní nepříjemné následky. Stejně tak si bedlivě střežte i své vlastní rtěnky a líčidla před nájezdy nenechavých sourozenkyň či kamarádek. Vyhnete se tak možným nepříjemným zdravotním problémům.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
140 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat