Bundy, šaty či boty. Semiš rozhodně nesmí chybět ve vašem šatníku

12.10.2010 | Krása a móda

Zajímá vás, jaký materiál ovládne nadcházející módní sezonu? Rozhodně nepůjde jen o jediný, na špici oblíbenosti se ale právě vypracoval oblíbený, zkušenostmi prověřený a především pro podzim velice vhodný kandidát - semiš.

Co se vlastně pod tímto notoricky známým pojmem skrývá?

Je to jednoduché, v podstatě jde o pravou kůži, ta semišová ale oplývá speciální povrchovou úpravou – tzv. broušením. Jemnost či hrubost povrchu semiše pak závisí na způsobu broušení a jeho použití z rubu či líce.

Takto vzniklý, poměrně drahý přírodní materiál je tak dobrou volbou při investici do trendových kousků, které ve vašem šatníku vydrží bez problémů hned po několik sezon. Hitem jsou letos především krátké pilotské či motorkářské bundičky ve škále šedivých či přírodních zemitých odstínů. Vaší pozornosti by neměly uniknout ani polodlouhé semišové kabátky ke kolenům a s klasickou širokou fazonou, kterou může navíc zdobit kožešinový límec.

Šaty a sukně

Dalším letošním hitem, který si jistě zamilujete nejen pro pohodlné střihy a na omak nezaměnitelný povrch, jsou lehce extravagantní semišové šaty či sukně. Netradičně je mohou zdobit výrazná ramena, řasení v pase nebo řady volánů, které v kombinaci s těžším semišovým materiálem nejsou zrovna obvyklé. O to víc jsou ale nepřehlédnutelné.

Nosí se také vestičky všeho druhu

Ideální jsou ty, které připomínají výše zmíněné módní bundy, jimž chybí jen rukávy. Vesty v podobě rockersky drsných bundiček se zipy a pásky či prošívané typy zdobené kožešinami ideálně doplňují úpletové trendy tohoto podzimu a vás příjemně zahřejí. I zde vsaďte na přirozenou barevnost, nevynechte ale ani podmanivou černou. Ta dodává semišovému povrchu osobitý sametový vzhled.

Semišové boty

Významnou skupinou semišových kousků je ale jednoznačně také obuv. Nosí se nejen oblíbené kotníčkové modely s různým zdobením v podobě ohrnovacích lemů či aplikací, ale také vysokánské modely nad kolena, které nesmějí chybět ve vaší podzimní výbavě především pro svou jasnou variabilitu s mnoha aktuálními trendy.

Jak o semiš pečovat

Jak vidno, semiš rozhodně nepatří jen na pole svrchníků a může tvořit podstatnou část vaší aktuální módní sbírky. V každém případě ale pro tento oblíbený a náročný materiál platí, že je potřeba věnovat přiměřenou péči jeho pravidelné údržbě. Vyšší cena jej předurčuje k tvorbě luxusnějších kousků, které by vám v šatníku měly vydržet po několik sezon, proto péči o něj určitě nepodceňujte.

Důležité je vyhnout se především kontaktu s vodou, která jeho povrch po uschnutí doslova zabetonuje, jednotlivá vlákna povrchu se slepí a krása semiše je ta tam. Nelekejte se, není těžké újmě zabránit. Ideální ochranou proti vodě je především kvalitní impregnace. Tou citlivý semiš ochráníte i v deštivých dnech před výrazným poškozením a mnohem lépe materiál zbavíte i případných dalších nečistot. K péči o semiš patří pravidelné kartáčování speciálními nástroji, které opět dodají semiši typický vzhled.

Napodobeniny

Pokud ale máte z péče a citlivosti pravého semiše stále obavy, můžete zkusit syntetické napodobeniny tohoto materiálu, které tomu pravému jsou vesměs vzhledově podobné, samozřejmě ale nemají zcela totožné vlastnosti. Pro syntetiku hraje především fakt, že ji jen tak neohrozí deštivé počasí a zajímavá je i nižší pořizovací cena. My ale doporučujeme investovat do pravých kousků, vynaložené finanční náklady se vám vrátí v podobě stabilního pilíře vaší garderoby.

Adresář:

Stradivarius, Arkády Pankrác, Praha
Pull&Bear, OC Chodov, Roztylská 4, Praha 4
Reserved, Metropole Zličín, Řevnická 1, Praha 5
KappAhl, OC Olympia, U Dálnice 77, Brno
Baťa, Václavské nám. 4, Praha 1
Topshop, Palladium, nám. Republiky 1, Praha 1
Debenhams, Václavské nám. 23, Praha 1
Marks&Spencer, Václavské nám. 36, Praha 1.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat