Nesmrtelná Marilyn Monroe: Snímky, které braly mužům dech

Neuvěřitelných 85 let uplynulo 1. července od narození jedné z nejslavnějších a nejkrásnějších žen v historii Hollywoodu – americké herečky Marilyn Monroe. A 5. srpna to bude 49 let, co za dosud ne zcela vyjasněných okolností zemřela.

Marilyn se narodila v létě roku 1926 v Los Angeles jako Norma Jeane Mortenson a její dětství nepatřilo zpočátku k těm nejšťastnějším – až do roku 1937 je totiž trávila převážně v dětském domově nebo v pěstounských rodinách.

Když jí bylo 11, ujala se jí rodinná přítelkyně Grace McKee Goddard se svým manželem. Ten byl však o několik let později přeložen na Východní pobřeží a rodina neměla dostatek peněz na to, aby vzala Normu s sebou.

Dívka si tak měla vybrat ze dvou možností – buď se vrátí zpět do dětského domova, nebo se vdá.

Zvolila sňatek, a tak se roku 1942 provdala za Jimmyho Doughertyho. Jejich manželství však nemělo dlouhé trvání – ačkoli se zpočátku zdálo jako poměrně idylické, zasáhla do něho válka. V roce 1944 byl Jimmy, který sloužil u námořnictva, převelen do jižního Pacifiku a Norma začala pracovat v továrně na padáky. Jednoho dne do továrny zavítal fotograf David Conovel, jenž chtěl nafotit reportáž o ženách podílejících se na válečném průmyslu, a všiml si Normy. Nabídl jí spolupráci, na niž mladá žena okamžitě kývla.

Příjmení po babičce

Do dvou let z ní byla vyhledávaná modelka. V roce 1946 se vrátil domů Jimmy a před Normou stála další životní volba – rodinný život, nebo kariéra? Zvolila si jasně a následoval rozvod. Ve stejném roce ještě stihla podepsat svou první smlouvu se společností 20th Century Fox, odbarvit si vlasy a změnit si jméno na Marilyn Monroe (příjmení si vypůjčila od své babičky).

Zpočátku se jí jako herečce příliš nedařilo, objevila se v několika „béčkových“ filmech. Nakonec se jí v roce 1950 povedlo prosadit filmem Asfaltová džungle. A následovala celá řada filmů, mezi nejúspěšnější a nejznámější patří Vše o Evě, Omlazovací prostředek, Ve spárech noci, Páni mají radši blondýnky, Jak si vzít milionáře, Slaměný vdovec nebo Někdo to rád horké.

Nešťastná v osobním životě

Nebyla to ale jen její závratná kariéra, co z Marilyn učinilo idol nejen 50. let minulého století. Také její osobní život fascinoval (a dodnes fascinuje) miliony lidí. Dostala nálepku „sexuální symbol“, o jejích početných vztazích byly popsány stohy papíru. V roce 1956 se vdala za baseballového hráče Joea DiMaggia, jejich manželství však trvalo jen několik měsíců. O dva roky později si vzala slavného spisovatele a dramatika Arthura Millera.

Přibližně v té době se začalo šuškat o jejím milostném poměru s prezidentem Kennedym, nikdy však nebyl potvrzen (ačkoli její slavné vystoupení na prezidentově narozeninové party byl pro mnohé důkazem, že jsou více než přátelé).

I když se zdálo, že se Marilyn po všech stránkách daří, opak byl pravdou – začala trpět depresemi, brala množství prášků a začala pít. Herečtí kolegové s ní neradi pracovali, na natáčení chodila opilá a nepřipravená. K tomu se přidala i některá další onemocnění.

Začátkem srpna 1962 zaskočila svět šokující zpráva – šestatřicetiletá Marilyn byla nalezena ve svém domě mrtvá. Podle všeho zemřela ve spánku na předávkování prášky. Její smrt obestřelo množství teorií, včetně těch konspiračních (např. že musela být odstraněna kvůli vztahu s prezidentem).
 






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

188 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:41
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:49

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat