Úskalí věkového rozdílu ve vztahu. Opravdu to může fungovat?

V poslední době, především v souvislosti s avizovaným rozvodem Demi Moore a Ashtona Kutchera, opět vyvstala otázka, zda mohou vztahy, kde je mezi partnery tak výrazný věkový rozdíl, fungovat.

Musejí všechny vztahy, kdy je žena výrazně starší než muž, skončit nezdarem? Samozřejmě, že ne. Ale pravdou je, že mají určitá specifika, s nimiž musejí obě strany počítat. A to platí i pro partnerství, v nichž je to naopak, tedy že o nějaký ten křížek navíc připadá na muže.

Jaká jsou úskalí vztahu, v němž je mezi partnery minimálně desetiletý rozdíl?

Odlišná stadia života

Jsou-li partneři přibližně stejně staří, nacházejí se ve stejném životním stadiu a pravděpodobně společně zestárnou. S vysokým věkovým rozdílem ale hrozí, že zatímco bude jeden z partnerů stále ještě považován za člověka v aktivním věku, druhý už bude patřit mezi seniory, a to případně i se všemi neduhy, jež stáří často přináší. Ale nemusí jít jen o tělesnou schránku. Zatímco starší z partnerů bude toužit po dítěti, mladší se nebude ještě cítit připraven a mnohem více se bude chtít soustředit na jiné stránky života (nebo naopak – starší si nebude jistý, jestli má ve svém věku ještě přivést na svět potomka). A podobných příkladů by se našlo více. Ale i přes to všechno nemusejí být odlišná životní stadia takový problém – jen musejí oba partneři od začátku vědět, „do čeho jdou“.

NEPŘEHLÉDNĚTE: 8 zabijáků lásky

Rodina a přátelé

Samozřejmě by vám nikdo neměl mluvit do vašeho soukromého života, ale není lepší, když vašeho partnera celé okolí neodsuzuje na základě věku a nevidí v něm jen zlatokopeckou mrchu, případně vilného staříka? I s tím se totiž u značného věkového rozdílu bohužel musí počítat.

Na další problém můžete také narazit, když se budete snažit rodiny či přátele obou partnerů seznámit. Vy si se svým milovaným/svou milovanou můžete skvěle rozumět bez ohledu na věk, ale promíchat dvě generace u ostatních lidí už může být složitější…

Společné cíle a sny

Ty trochu souvisejí s již zmíněnými odlišnými stadii života. Nebudete-li mít žádný cíl, za nímž budete oba směřovat, je vztah odsouzen k zániku (a může to být cokoli od založení rodiny až po koupení letního sídla na Slapech). To hrozí samozřejmě i ostatním párům, ale vy jste bohužel v „rizikové skupině“.

NEPŘEHLÉDNĚTE: 6 největších mýtů o nevěře

Sexuální přitažlivost

Muži i ženy dosahují svých sexuálních vrcholů (tedy co se sexuální aktivity týče) v jiných fázích života. Zatímco u žen k tomu dochází okolo 30 let (přibližně do 45 let), muži jsou nejaktivnější spíše okolo 20. roku (asi do 35 let). Zdálo by se, že z tohoto hlediska dávají vztahy starších žen a mladších mužů smysl. Důležité však je, aby sexuální přitažlivost nehrála ve vztahu nejdůležitější roli (co zbude, když vyprší?). U párů s výrazně starším mužem hrozí opačná věc – muž přestane své ženě „stačit“.

Přes to všechno nemá cenu se vztahům s velkým věkovým rozdílem násilně bránit. Láska dokáže smazat spoustu rozdílů, tak proč ne ten v letech?
TIP Bety: Máte trápení s láskou? Byl vám nevěrný? Řešíte krizi ve vztahu? Poraďte se s naší poradkyní na lásku a vztahy Evou!






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat