Víte, co je pro váš vztah nejdůležitější? Zjistili jsme to!

Psycholožka Sue Johnson prý vždy šílí, když čte články, radící párům v tom, jak dokonale zvládnout své chování, techniku hádek či analýzu vlivu dětství na současný stav psychiky. Podle ní je tohle všechno jen make-upem problémů vztahu, který může lehce překrývat, nikoli řešit. Co je potřeba ve skutečnosti řešit, je emocionální připoutání dvojice.

Páry, jež přicházejí na terapii, jsou obvykle zaseknuté v problémech, které se snaží řešit. Mají pocit, že celý jejich vztah je ohrožený odstupem, který zažívají. „Velká romantická gesta a experimenty v posteli ale nepomůžou,“ míní doktorka Johnson, podle níž je potřeba vybudovat vztah především na emocionálním připoutání.

Je potřeba řešit, jak jsou partneři na sobě emocionálně závislí a k sobě připoutaní. A to bezpečně. Je to podobné jako připoutání dítěte k rodiči kvůli výživě, konejšení a ochraně. Strach být sám a bezradný zapíná alarm, který je nastaven v každém člověku v jeho systému pro přežití.

Většina párů zažívá strach, když s partnerem nesouhlasí nebo se s ním hádá. Ale u párů, které mají velmi bezpečná a silná pouta, je tento strach krátkodobý. Ovšem u párů, u nichž jsou pouta slabší, dochází k zahlcení odstupem protějšku. Ve své panice pak buď vystrašený partner žádá blízkost a přiblížení, aby získal pohodlí a ujištění v partnerovi, nebo odstup a odpoutání ve snaze uklidnit se a ochránit se.

Pokud se taková panika a zahlcení odstupem opakují, pak se odpoutání od partnera posiluje. Často partneři nedokážou jasně říct druhému, co potřebují či jak moc mají o druhého zájem. Řešení těchto otázek je ale podstatnější než zvládání dokonalé komunikace či sexuálních praktik.
TIP Bety: Máte trápení s láskou? Byl vám nevěrný? Řešíte krizi ve vztahu? Poraďte se s naší poradkyní na lásku a vztahy Evou!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat