Vjeli jste si do vlasů. Navíc před dětmi. Jak takové spory řešit?

Někdy se tomu člověk zkrátka nevyhne a spory s partnerem řeší před dětmi. Jak se v takových situacích zachovat?

Možná se to na první pohled nezdá, ale spory v přítomnosti dětí nemusejí znamenat vždy špatný příklad – naopak, pokud dodržujete základní pravidla a vynecháte emoce, může se vaše dítě poučit, jak se spory řeší. A jaká že jsou ta základní pravidla?

Bojujte fair

Slovo „bojujte“ je v v titulku myšleno velmi přeneseně – agresivita, křik, výhružky nebo nadávky do sporů nepatří obecně, natož před dítětem. Soustřeďte se na řešení problému, ne na to, že s vámi někdo nesouhlasí. Jednejte konstruktivně, pak budete dítěti dobrým příkladem (navíc mu ukážete, že i když se s jeho druhým rodičem občas neshodnete, neznamená to, že už se nemáte rádi).

Žádná kontroverzní témata…

Některé náměty konverzace nejsou před dětmi to pravé. Například neshody v sexuálním životě, potíže s tchyní či tchánem apod. Vyhýbejte se tématům pro dospělé, v soukromí řešte třeba i to, že vám vadí, když se partner vrátí v noci z večírku s přáteli „v náladě“. Nikdy nepomlouvejte před dítětem někoho z rodiny – pro ně jsou všichni důležití a má je rádo, takže byste mu vnesli do života pěkný zmatek, kdyby se dovědělo, že na rozdíl od něj vy jeho babičku nesnášíte…

… nebo spory o výchovu

Rozdílné názory na výchovu dětí patří rovněž za zavřené dveře. Dítě by totiž mohlo začít vnímat rodiče, s jehož rozhodnutím třeba nesouhlasí, jako „toho zlého“ (např. matka mu nechce dovolit odjet na víkend s kamarády na chatu, otec ano). Pokud dítě uvidí, že je tak snadné rodiče „rozdělit“, začne toho využívat. Ve výchově vystupujte společně a před dítětem se o ní nedohadujte.

Nejde o výhru, ale o řešení

Vždy dbejte na to, aby – vyměňujete-li si názory před potomkem – vaše dítě vidělo, že jste problém v pohodě vyřešili. Naučí se, že ve sporech nejde o to, kdo vyhraje, ale o kompromisy. Uvidí, jak se dá vyjednávat, jak naslouchat názorům druhého a bez negativních emocí předkládat ty své. Rozhodně nenechávejte spor nedořešený!

Vše je v pořádku

Nikdy není od věci si po vyřešení sporu s dítětem promluvit a ujistit ho, že na vztahu mezi vámi ani na vztahu k němu se ani po případné hádce nic nemění. Vysvětlete mu, že občasné výměny názorů jsou normální. V klidu si sedněte a situaci vyjasněte.

Na čí stranu se postavíš?

Nikdy do svých sporů netahejte děti! Nenuťte je, aby si vybraly, zda straní v té které hádce tatínkovi, nebo mamince. Je to váš spor, vy ho musíte vyřešit. I když je u vaší výměny názorů dítě přítomno, nesmí se stát její součástí!

Uvolněte napětí

Když se s partnerem či partnerkou dostanete před dítětem do sporu, vymyslete po jeho vyřešení nějakou společnou aktivitu, která obnoví pohodu a dá dítěti najevo, že i přes občasné výměny názorů jeho rodina funguje bez problémů dál. Vyrazte třeba na společnou procházku, jděte si všichni zaplavat, zajděte do kina na film apod.

Nikdo není dokonalý!

Pokud máte pocit, že před dítětem musíte i ty nejmalichernější spory úzkostlivě tajit, neděláte tak úplně dobře. Za předpokladu, že dodržíte výše napsané a vyhnete se kontroverzním tématům, naopak můžete výboji dítěte napomoci (tedy neopakují se u vás spory denně). Váš potomek bude vědět, že lidé mají občas odlišné názory a že není problém takovou situaci řešit. V budoucnu ho potom takové chvíle nevyvedou z míry jako dítě, jež žilo jako v bublině. Mimochodem, mluvíme celou dobu o kultivovaném řešení výměny názorů, nikoli o hádkách – těmi dítěti nijak neprospějete…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat