Ztráta práce může znamenat ohrožení rodinného rozpočtu

19.05.2011 | Finance

Každý z nás si občas v zaměstnání posteskne, že tohle snad nemá zapotřebí. Ovšem mnozí raději zatnou zuby a vydrží to. Důvody mají dva. Prvním je, že nezaměstnanost se vždy na začátku nového roku zvýší a nových míst je nedostatek. Tím druhým může být nová úprava zákoníku práce, podle níž lidé, kteří dají výpověď sami, nebo odejdou ze zaměstnání na dohodu, dostanou od státu nižší podporu.

Pokud je to přesně váš případ a ocitnete se na úřadu práce, musíte se smířit s tím, že stát vám bude vyplácet pouze 45 % předchozího průměrného výdělku namísto 65 % (první dva měsíce), respektive 50 % (třetí a čtvrtý měsíc). Stát nezohlední ani to, že v případě ukončení pracovního poměru dohodou přišel s návrhem na váš odchod původně personalista z firmy.   

Standardní výše podpory vám zůstane pouze v případě, že odcházíte ze „závažných důvodů“. Ač jsou v nové právní úpravě definovány, které důvody to mohou být, tak nakonec je vždy posuzuje pracovník úřadu práce a je na něm, zda mu přijdou dostatečně „závažné“. Pokud nenajdete společnou řeč, tak máte jen jednu možnost, a to obrátit se na soud a o vyšší příspěvek se soudit.

Ať je výše podpory 65 nebo 45 %, je to stejně „jen“ zlomek předchozího měsíčního příjmu, na kterém závisel váš rodinný rozpočet. Kvůli nové úpravě si navíc k příspěvku nemůžete přivydělat. Ještě loni jste si mohli přilepšit o 4 000 Kč, ale letos máte smůlu. Jakákoliv brigáda by vás o podporu zcela připravila.  

Podpora v nezaměstnanosti v roce 2011:
•     První a druhý měsíc dostávají lidé 65 % průměrného čistého měsíčního výdělku (maximálně 13 280 Kč).
•     Třetí a čtvrtý měsíc klesá podpora na 50 % dřívějšího platu.
•     Pátý a další měsíce je podpora jen 45 %.
•     Lidé do 50 let mají nárok na podporu jen 5 měsíců, lidé od 50 do 55 let ji mohou pobírat 8 měsíců a lidé nad 55 let pak 11 měsíců.
•     Při rekvalifikaci se podpora zvyšuje na 60 % dřívějšího výdělku (maximálně 14 883 Kč).
•     Po skončení doby, kdy se vyplácí podpora, mohou lidé získat sociální dávku ve výši životního minima 3 200 Kč.
•    V případě, že člověk dá sám výpověď či odejde na dohodu, má nárok jen na 45 % předchozího průměrného výdělku.

Není výplata, musí se šetřit

Nezbývá tedy, než hledat intenzivně nové zaměstnání a také šetřit. Rodinné výdaje omezte jen na ty nejnutnější, a pokud nejsou životně důležité, odložte je do doby, než seženete nové místo. I pro takové situace je dobré mít vytvořenou finanční rezervu. „Minimálně by se mělo jednat o částku, která pokryje půlroční výdaje vaší domácnosti. Ideální je ovšem mít stranou více peněz, a to devítinásobek měsíčních nákladů rodiny,“ radí Pavla Hávová z externí komunikace ČSOB a doplňuje: „Tyto peníze můžete mít klidně na spořicích účtech, kde se budou průběžně zhodnocovat. Navíc je budete mít kdykoliv k dispozici.“  

Finanční rezerva vám může také krátkodobě pomoci se splátkami hypotéky. Ovšem s ohledem na nejistou dobu je mnohem lepší si úvěr pojistit. Pojistit si ho můžete pro případ ztráty zaměstnání či dlouhodobé pracovní neschopnosti.

10 rad, jak získat novou práci:
1.    Hledejte si práci, o které víte, že by vás bavila.
2.    Uvědomte si, jaké jsou vaše silné stránky a přednosti.
3.    Rozšiřujte si obzory v oboru, začněte se vzdělávat.
4.    Nechtějte všechno najednou. Příliš vysoké požadavky mohou zaměstnavatele odradit.
5.    Zkuste něco jiného, pokud nemůžete najít místo v oboru.
6.    Buďte lepší než ostatní uchazeči. Pokuste se zjistit před pohovorem, co nejvíce informací o firmě.
7.    Udržte si pracovní tempo, i když jste nezaměstnaní. Sledujte, co se děje.
8.    Naučte se prodat své zkušenosti a schopnosti.
9.    Nevzdávejte to! Někdy chvíli trvá, než najdete to, co hledáte. Neklesejte na mysli.
10.  Facebook nemusí být vždy váš kamarád. Pokud ho máte plný fotek z večírků, tak to může zaměstnavatele odradit.

Odstupné vám odloží podporu

Ovšem změny pamatují i na ty, ke kterým se zaměstnavatel zachová velkoryse a na rozloučenou jim dá bohaté odstupné. Nárok na podporu neztratí, ale „těšit“ se na ni mohou až po období, na které měli odstupné. Podpora se jim totiž odloží.

Jak si najít rychle novou práci

Pokud o práci přijdete a hledáte novou příležitost, kde byste mohli uplatnit své dovednosti a schopnosti, pak si dobře srovnejte v hlavně, co byste vlastně chtěli dělat. Je to vhodná příležitost pro změnu. Ujasněte si, jaké máte přednosti a co musíte udělat pro to, abyste vysněné místo získali. Pokud jste doma po delší čas, zapište se na kurzy. Pracovní úřad nabízí různé rekvalifikace a vhod přijdou také jazykové kurzy. Před pohovorem si zjistěte na firmu reference a čím se zabývá. Při pohovoru se chovejte sebevědomě a „prodejte“ své přednosti. Měli byste nového zaměstnavatele přesvědčit o tom, že právě vy jste pro něho ten nejlepší kandidát do pracovního kolektivu. Pokud se vám to podaří, máte vyhráno.
TIP Bety: Potřebujete poradit se sociálními dávkami? Nevíte, na jaké příspěvky máte nárok? Zeptejte se ZDARMA naší sociální pracovnice Vlaďky v její on-line poradně






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat