Předsvatební smlouva. Opravdu ji potřebujeme?

08.04.2011 | Finance

Už dávno není pouze výsadou horních deseti tisíc. Stále více dvojic uzavírá před vstupem do svazku manželského předsvatební smlouvu. Zatímco před 10 lety se takto chránilo 5 % amerických párů, dnes už je to více než 30 %.

Také u nás obliba tohoto dokumentu stoupá.

Předsvatební smlouva už dávno není důvodem k hysterickému výbuchu pláče budoucí nevěsty a obviněním typu „ty mě nemiluješ, nevěříš naší lásce“ apod. Takovéto smlouvy nemají vůbec nic společného s tím, že se milujete, je to zkrátka způsob ochrany pro případ, že manželství nevydrží. Nezáleží na tom, že jste teď zamilovaní až po uši – statistiky mluví jasně, téměř polovina manželství končí rozvodem. A i rozvedení lidé byli na počátku vztahu přesvědčení, že jejich lásku a vztah nikdy nic nepřekazí…

Mimochodem, o předsvatební smlouvu už dávno nežádají pouze muži – i v tomto ohledu již máme rovnoprávnost.

Nejen majetek, ale i dluhy

Předsvatební smlouva definuje, jak dojde k rozdělení majetku v případě, že se manželství rozvede. O vašem majetku tak nerozhodne soud, ale předem sepsaný dokument. Pokud do svazku jeden ze snoubenců přináší například nemovitost, prosperující firmu, automobil nebo větší obnos peněz, je logické, že chce, aby v případě ukončení vztahu tyto věci zůstaly i nadále jemu.


Má cenu o něj bojovat?
Prozradím vám, zda zůstat, nebo jít dál! Astroložka Anna

Předmanželská smlouva ale nechrání jen v případě nabytého majetku – pokud se jeden z partnerů zadluží, zůstanou mu po rozvodu i dluhy. Jestliže dojde k rozvodu a tato skutečnost není ošetřena předmanželskou smlouvou, musejí dluhy splácet oba partneři.

Pokud chcete, je možné do smlouvy zahrnout i případnou péči o děti – vyhnete se tak zdlouhavým soudním sporům o potomky. Co český právní řád neumožňuje, jsou například nejrůznější sankce za nevěru spod., respektive si je do smlouvy zanést můžete, ale jsou v podstatě nevymahatelné.
Smlouva by měla být uzavřena logicky ještě před sňatkem, ale je možné ji sepsat i v době trvání manželství. Rozhodně si nechte poradit či přímo sepsat dokument právníkem, nezamlčujte žádné skutečnosti, týkající se vašeho majetku či dluhů. Aby byla smlouva platná, musí být podepsána za účasti notáře, který ji stvrdí notářským zápisem.
TIP Bety: Máte trápení s láskou? Byl vám nevěrný? Poraďte se s naší poradkyní na lásku a vztahy Evou!






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat