Pracovní pohovor: Kdy je lhaní povoleno?

17.02.2017 | Finance

Pokud se chystáte na pracovní pohovor, jistě víte, že byste měli být připravení na jakékoli více či méně záludné otázky svého potenciálního zaměstnavatele a odpovídat na ně byste měli „podle svého nejlepšího vědomí a svědomí“. Ovšem to nemusí nutně znamenat odpovídat vždy zcela popravdě.

Ačkoli se lhaní při pohovoru nedoporučuje a může vám dosti uškodit, existují situace, kdy je malá lež naopak prospěšná. Jaké otázky si upřímnost nezaslouží?

„Jak se máte?“

Pokud byste měli odpovídat zcela upřímně, co byste asi řekli? Že jste nervózní, vynervovaní, pod obrovským stresem, dva dny jste nespali a na živu jste prakticky jen díky kofeinu a cukru. Myslíte, že takovou upřímností uděláte dojem? Nejspíš ne.

Obecně platí, že na formální otázku „jak se máte“ odpovídáme, že dobře. Nejspíš to není vždycky pravda, ale na tom v tu chvíli příliš nesejde. Vzhledem k tomu, že tuto otázku můžete dostat na samém úvodu pohovoru, můžete svou odpovědí nastavit „atmosféru“ celého interview.

„Proč hledáte novou práci?“

Určitě máte jasný důvod, proč měníte zaměstnání. Ale zamyslete se – je opravdu vhodný k publikování? Odpovědi typu „můj šéf byl idiot“, „vyspala jsem se s kolegou“, „namísto mě povýšili kolegyni, což se mě dotklo“, „ta firma už je úplně k ničemu“ apod. nejsou zrovna strategické.

Pamatujte, že pomluvy či očerňování předchozího zaměstnavatele jsou něčím, co do pohovoru na nové místo prostě nepatří.

„Kde se vidíte za pět let?“

Takové malé klišé pracovních pohovorů, které se většinou dostaví. Odpověď na tuhle otázku je vlastně docela zapeklitá. Většině lidí v mozku naskočí cosi ve smyslu „a jak to mám asi vědět?“, případně „na pláži s koktejlem v ruce“, ovšem to není odpověď, kterou váš budoucí zaměstnavatel očekává. A tak se raději lépe zamyslete.

Odpověď by neměla být příliš obecná, ale ani zcela konkrétní a vycházet by do jisté míry měla z povahy zaměstnání, o které usilujete.

„Čemu se věnujete mimo práci/máte nějaké zájmy?“

Ačkoli otázky na osobní život by měly být během pohovoru striktně omezené (a některé z nich upravuje i legislativa), dotaz na zájmy může s vaším zaměstnáním také souviset. Zkuste se zaměřit spíše na své aktivní koníčky a pravdivou odpověď, že nejraději sedíte u televize, si nechejte pro sebe.

Ovšem ani se lhaním to nepřehánějte! Pokud sebe sama vykreslíte jako sportovce a při firemních závodech skončíte beznadějně poslední, nebude to zrovna hezká vizitka.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:45
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat