Naučte se říkat v práci "ne". Situace, kdy je to dovoleno

30.08.2017 | Finance

Ve snaze zalíbit se nadřízenému nebo zavděčit se a pomoci kolegům máme občas v práci potíže něco odmítnout či říci kategorické „NE“. Ovšem to je chyba, která se ve výsledku může obrátit proti nám! Kdy byste rozhodně neměli jen přikyvovat?

V následujících situacích je odpověď „NE“ rozhodně povolena!

Když vážně nestíháte

Máte vlastních úkolů až nad hlavu a najednou se zjeví kolega s prosbou o pomoc. Jasně, že nechcete odmítnout, ale udělejte to. Protože pak se ve vší té práci prostě utopíte. Navíc ve snaze vytáhnout druhého z bryndy odsunete své vlastní povinnosti. A budete za neschopné.

Když si nejste jistí, že zvládáte

Občas prostě člověk kývne i na úkoly, které se úplně neshodují s jeho pracovní náplní. A pak zavládne panika. Nemáte potřebné dovednosti nebo znalosti, nejste si jistí, co a jak máte dělat… Nakonec i zdánlivě jednoduchým úkolem strávíte spoustu času a ještě se budete stresovat, abyste neudělali chybu.

Když máte etický problém

Občas jsme požádáni udělat i něco, co se tak docela neshoduje s naším pohledem na věc. Nemluvíme teď o požadavcích kolegy či nadřízeného, jež jsou na štíru se zákonem (tam byste měli říct „NE“ okamžitě, bez rozmýšlení), ale spíše o těch, jež se vymykají vaší morálce či etice. Snažte se svůj postoj vysvětlit – měl by být respektován!

Když vás všichni zneužívají

Jedna věc je požádat v nouzi o pomoc, druhá pak využívat druhé pro to, aby z vás dělali vaši práci. Máte pocit, že váš kolega na vás hází jeden úkol za druhým, a přitom rozhodně není nijak extrémně vytížený, takže si chce jen ulehčit práci? Pak ho zastavte. Jinak se totiž dostanete do kolotoče, ze kterého už nevystoupíte…

Když už nemáte žádný život

Každý občas pracuje přesčas. Ale pokud se z toho u vás stalo pravidlo – nikoli proto, že byste nestíhali svou vlastní práci, ale protože toho na vás všichni spoustu naložili, ohraďte se. Nemá cenu, abyste zůstávali v práci jediní až do noci jen kvůli tomu, že někdo není schopný plnit své povinnosti.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat