Ušetřete v domácnosti. Perte chytře a vyměňte žárovky

18.07.2018 | Finance

Házet peníze do prasátka je samozřejmě také jedna z možností, ale šetřit můžeme i při běžných činnostech, jako je praní nebo vaření. Chcete vědět jak na to? Přečtěte si následující tipy.

Začněte u světel

Není žádnou novinkou, že klasické žárovky dovedou naši peněženku pořádně provětrat. Mnoho lidí však odrazuje vyšší pořizovací cena těch úsporných. I přes vyšší pořizovací náklady je návratnost investice téměř okamžitá. Odborníci totiž spočítali, že pokud svítí v bytě 5 obyčejných žárovek o výkonu 100 W tři hodny denně, přijdou vás ročně na 3000 Kč. Je tedy logické, že pořízením úsporných žárovek o výkonu 20 W snížíme náklady na svícení okamžitě o 80 %.

Prokletý stand-by

I když považujete některé spotřebiče za vypnuté, stále spotřebovávají spoustu drahé energie. Je to například televize nebo počítač. Tyto spotřebiče jsou neustále připravené v takzvaném stand-by režimu. Jinými slovy jsou zapnuté, i když se tak netváří a čekají na povel, kdy začnou okamžitě reagovat.  Spotřeba elektroniky v pohotovostním režimu je zhruba 3–5 Wh. Pokud tedy sečtete veškeré „spící“ spotřebiče a jejich spotřebu za celý rok, dostanete se na částku i tisíců korun. Pokud je zrovna nepoužíváte, vždy je vypínejte ze zásuvky.

Levnější praní

Pokud jde o praní prádla, snažte se vždy naplnit celou pračku. Mnoho lidí si myslí, že pro dokonalé vyprání prádla je třeba vysokých teplot. Není tomu ale vždy tak. Pro efektivní vyprání hodně špinavého oblečení postačí voda o teplotě 60 °C. Na rozdíl od programu s vyvářkou ušetříte až polovinu elektrické energie. Ne vždy se také vyplatí prát na zkrácený režim. Ušetříte tím sice polovinu času, ale energie nikoli, jelikož je pračka nucena vyprat stejně kvalitně, ale za kratší dobu, spotřebuje mnohdy i více energie, než při klasickém programu. Není ani nutné používat velké množství pracího prostředku. Ten vám čistotu prádla nezajistí a množství, které dáte navíc, zbytečně proteče do odpadu. Navíc tím spotřebič jen více zanášíte.

Radiátory pod peřinou?

Nikdy radiátory nezakrývejte oblečením nebo záclonami a závěsy. Výrazně tím totiž snižujete efektivitu vytápění a hrozí i nebezpečí požáru. Pořiďte si za ně reflexní folii, která odrazí zpět do místnosti až 90 % tepla.

Kapající kohoutky a toaleta

Věděli jste, že jeden protékající kohoutek vás připraví až o 200 litrů vody měsíčně? A co teprve protékající záchod! Rozhodně se vyplatí mít takové věci v pořádku, abyste se vyhnuli překvapení v podobě tučného účtu za vodu.

Nabíječky bez nabíjení

Nabíječky na mobilní telefony, tablety a notebooky nikdy nenechávejte zapnuté v zásuvkách, když je zrovna nepotřebujete. To, že na jejich konci není žádný právě nabíjený spotřebič, neznamená, že neodebírají žádný elektrický proud. Po nabití přístrojů je vždy ze zásuvky vypojte.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:27
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:11
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat