Neustále oddalujete své úkoly. Je to lenost, nebo choroba?

Chorobnému oddalování úkolů říkají psychologové prokrastinace. Ovšem podle jihoafrického klinického psychologa Ryana Fullera může prokrastinace lidské psychice také prospívat. Tedy v omezené míře, pokud nedosahuje závažné formy. Lidé se totiž díky ní mohou zklidnit a dočasně si pomoci od nadměrné psychické zátěže.

Prokrastinace je definována jako nahrazování úkolů s vysokou prioritou těmi, které mají prioritu nízkou. V praxi to znamená, že když se má student učit na důležitou zkoušku a zbývají mu do ní jen hodiny, přesto raději uklízí, pere prádlo a věnuje se v tu chvíli nedůležitým činnostem. Jen aby se nemusel pustit do učení, které mu doslova hoří jako koudel u zadku.

„Existují dva typy prokrastinujících, jedni se na úkol zcela vykašlou a propásnou termín, ale pak jsou tu druzí, kteří pouze odkládají plnění úkolu na poslední chvíli, za pět minut dvanáct pak v adrenalinovém rauši splní úkol a termín stihnou,“
tvrdil psycholog Fuller v interview pro televizi ABC.

Sám také doporučuje svým klientům, aby se nezdráhali dát si na uklidnění sklenku červeného vína či kousek kvalitní hořké čokolády. Flavonoidy v nich obsažené totiž snižují krevní tlak a ulevují od stresu. Pomoci může rovněž krátký šlofík během dne, který zbystří mysl a posílí psychické síly.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:45
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat