Proč jsem v té práci pořád tak unavená?

25.09.2014 | Finance

Většina lidí nad únavou v práci příliš nepřemýšlí – vždyť jsme prostě unavení z práce, no ne? Jenže co kdybychom nemuseli padat v práci vyčerpáním? Za únavu si totiž často můžeme sami, nikoli naši šéfové se svými požadavky.

Pokud máte pocit, že vás práce vyčerpává více, než je nutné, zamyslete se, zda nechybujete v některé z následujících oblastí.

1. Odbýváte se v jídle

Tedy nejen v jeho množství (spousta lidí v práci ani neobědvá – to je samozřejmě chyba, v 99 % případů si každý může najít těch několik minut na oběd), ale také v kvalitě. Neodbývejte se polotovary typu bageta z automatu nebo rohlík a hermelínový salát odvedle ze sámošky. Dbejte na to, aby mělo jídlo, které si v práci dáváte nebo jež si nosíte s sebou, dostatek kvalitních bílkovin i sacharidů, ale i těch „správných tuků. Samozřejmostí jsou pak ovoce a zelenina s vitaminy a antioxidanty, které dokáží hezky „nakopnout“.

2. Hřešíte s pitím

Dodržovat správný pitný režim je proti únavě klíčové. Vsaďte především na čistou vodu, případně bylinkové a ovocné čaje. Postavte si lahev, konvičku či džbánek s pitím přímo na stůl, abyste ho měli neustále na očích a po ruce.

3. Přeháníte to s kofeinem

Jen začnete cítit, že se o vás pokouší únava, už běžíte ke kávovaru nebo automatu s energetickými nápoji. Chyba. Jistě, kofein vás na chvilku probere, ale pak nastává ještě větší útlum. A když to s kofeinem přeženete, dostaví se ještě větší vyčerpanost, navíc budete nesoustředění a podráždění. To není nic, co by váš pracovní výkon zvyšovalo…

4. Nedáte si pauzu

Pokud máte sedavé zaměstnání, může vás paradoxně vyčerpávat právě to, že špatně sedíte a za celý den se vlastně ani nezvednete. Takže jednak se soustřeďte na to, abyste seděli rovně, měli klávesnici i monitor ve správné výšce a poloze, a hlavně – párkrát za den se alespoň na 5 minutek běžte projít. Třeba po chodbě nebo po schodech.

5. Nemáte dost kyslíku

Dbejte na to, aby místnost, kde pracujete, byla pořádně vyvětraná. Váš mozek totiž potřebuje kyslík, jinak nebude fungovat naplno. Také se snažte soustředit na správné dýchání. Zabraní do práce většinou dýcháte jen mělce, ale potřebujete (tedy váš mozek) spíše nádechy hluboké. Dopřejte si na chvíli několikrát denně takové malé dechové cvičení (spojte ho třeba s onou malou procházkou).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat