Nevěra? Máte ji zapsanou v genech

Nepatrná změna na genu zodpovídajícím za přenos "molekuly štěstí" - dopaminu - může být vysvětlením pro promiskuitní chování.

Podle amerických vědců mají lidé s touto odchylkou větší sklony zahýbat partnerovi a chovat se po sexuální stránce rizikově.

Klíčem k vysvětlení, proč jsou mezi námi nenapravitelní záletníci, je dopamin, látka, která v našem mozku vyvolává pocit blaha. Díky němu se cítíme příjemně, když jíme, milujeme, ale také když jsme pod vlivem návykových látek.

Podle Justina Garcii z Binghamtonské univerzity, autora nové studie, je dopamin tudíž zodpovědný i za sklon k promiskuitě.

„Zdá se, že lidské chování determinuje do jisté míry tzv. ´systém rozkoše a odměny´. V případě nezávazného sexu je nevěrníkovi známo zvýšené nebezpečí, takže dojem "odměny", a tudíž i rozkoše je silnější," vysvětluje vědec.


Miluje vás?
Povím vám, zda jsou vaše city opětovány! Kartářka Terezie

Výmluva? Spíše silná vůle

Aby svou teorii potvrdil, nechal 181 svých studentů vyplnit dotazník, v němž anonymně uvedli, jaké mají sexuální návyky, jaké jsou jejich zlozvyky a tendence riskovat. Zároveň zkoumal tu část jejich DNA, která zodpovídala za tvorbu dopaminových receptorů.

Ukázalo se, že respondenti s určitou odchylkou v těchto genech mají dvojnásobně větší sklony chovat se promiskuitně. Polovina z nich skutečně přiznala, že své partnery podvádí. Ze studentů s obvyklou kombinací genů jich nevěru přiznalo jen 22 procent.

I když by se mohlo zdát, že nový objev se stane dobrou výmluvou pro notorické záletníky, opak je pravdou - i když se u nich našel "gen promiskuity", velká část účastníků výzkumu zůstala věrná.

Podle spoluautora Williama Pollacka z Harvardské univerzity bude zajímavé zjistit, proč někdo dokáže své genetické předpoklady udržet na uzdě a někdo ne.
Tento psychiatr zároveň upozorňuje na to, že pokud jde o výskyt záletného genu, mezi muži a ženami není žádný rozdíl.

TIP Bety: Podvedl vás partner? Napište nám svůj příběh. Každých 14 dní vybereme jeden příběh, který získá odměnu 1000 Kč. Jako bonus se k vašemu životnímu příběhu vyjádří i naše kartářka a numeroložka Terezie, která se osobním výkladům věnuje už 10 let.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:10
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat