Po letech vztahu vidíme partnera hezčího než opravdu je

Krása je v očích diváka, potvrdili psychologové. Tedy alespoň u dlouhodobých partnerů, kteří jsou ve svém vztahu spokojení. Ti pak totiž krásu svého protějšku subjektivně nadhodnocují, zatímco svou vlastní atraktivitu podhodnocují. Vyplynulo to z experimentální studie.

Když totiž vědci požádali stovku párů, žijících společně minimálně čtrnáct let spokojeně, aby oba partneři hodnotili vizáž svou a svého protějšku, naprostá většina z nich si počínala právě takto. Sebe hodnotili partneři mnohem hůře a svůj protějšek zase nadhodnocovali – jako mnohem atraktivnější, než ve skutečnosti byl. Přitažlivost partnerů totiž také hodnotili nezávislí pozorovatelé pro objektivní posouzení vizáže všech členů experimentu.

Muži také podhodnocovali vlastní vizáž, ale nadhodnocovali tzv. mužský ideál, tedy to, co se podle nich líbí ženám. Ženy si počínaly stejně, podhodnocovaly svou vizáž a přeceňovaly velikost poprsí a tvar postavy, který se podle nich líbí mužům.


Zažili jste v lásce zklamání, ale nechcete to ještě vzdát?
Pomohu vám začít znovu! Kartářka Elena

„Zatímco ženy typicky věří, že muži dávají přednost ženám štíhlejším s větším poprsím, muži ve skutečnosti preferují méně vyvinuté typy. Muži zase chybně předpokládají, jak velcí a svalnatí jedinci se širokým hrudníkem se líbí ženám, které dávají ve skutečnosti přednost mužům méně vypracovaným. Výsledky naší studie by mohly pozitivně ovlivnit vztahy a ulevit jim od některých negativních důsledků obav z vlastního vzhledu,“ tvrdí autoři studie z Groningenu.
TIP Bety: Máte trápení s láskou? Byl vám nevěrný? Poraďte se s naší poradkyní na lásku a vztahy Evou!






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:10
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat