Nebojte se mluvit s partnerem o svém intimním zdraví

22.04.2017 | Sex a vztahy

Ženskost a intimní partie jako její zdroj k nám přirozeně patří. Je však až zarážející, jak málo žen je vnímá jako něco půvabného a nenahraditelného a umí je hýčkat. I to bezpochyby ovlivňuje naše intimní zdraví, sexuální život a především naši spokojenost.

Řadu žen ale opakovaně trápí vaginální nerovnováha nebo infekce. 35 % z nich jimi trpí dokonce 3–4krát ročně a častěji. To na sebevědomí nepřidá. Tématu ženské intimity a s ní spojeného intimního zdraví se věnují sexuologové i gynekologové. Pečujte o svou ženskost po všech stránkách.

Intimní potíže nejsou tabu

Pojďme se naučit užívat si vlastní intimitu! Vždyť vychází přímo z naší podstaty. Otevřete dveře intimity a nebojte se o ní mluvit s vaším partnerem a v případě problému se obracejte na svého gynekologa nebo farmaceuta. Obojí vám přinese spokojenost po stránce partnerské i zdravotní. Z výzkumu totiž vyplývá, že pouze méně než polovina žen v případě obtíží, ať už se jedná o kvasinkovou nebo bakteriální infekci či jinou vaginální nerovnováhu, vždy používá farmaceutické přípravky k tomu určené. Na své intimní zdraví proto nezapomínejte a pečujte o ně.

Vsaďte na otevřenost

„Součástí pocitu ženství u každé ženy je mimo jiné i vnímání osobní krásy, a to i těch nejintimnějších partií. Každá žena má též svůj individuální názor na otázku feminity a s ní spojené prožitky, které se následně odrážejí i v její intimní sféře. Z tohoto důvodu je zdraví ženy spojené s intimitou nesmírně důležité a zároveň vyvolává celou řadu otázek. Nejčastějším problémem většiny žen je stud, který brání nejen v komunikaci intimních problémů, ale také souvisí s plnohodnotným partnerským životem. Každá žena by si měla uvědomit, že své sebevědomí, jehož součástí je i pocit ženství, musí rozvíjet a upevňovat,“ říká sexuoložka doc. Laura Janáčková ze Sexuologickém ústavu VFN v Praze.

Umění o své intimitě hovořit a určitá míra otevřenosti jsou skutečně důležité i z pohledu gynekologa. „Pokud se ženy stydí, mohou mít problém s pravidelnými návštěvami gynekologa i s případným vysvětlením toho, co je trápí. To může vést k pozdnímu diagnostikování vážného problému, který by se, rozpoznaný včas, vyřešil snadněji. I potíž, kterou žena považuje za banální, může zakrývat vážnější onemocnění pohlavního ústrojí, například zhoubný nádor. Stud může sehrát svou roli i při návštěvě lékárny, kam mnohé ženy docházejí pro radu,“ vysvětluje doc. Michal Zikán z Gynekologicko-porodnické kliniky VFN v Praze.

Problém není ostuda

Dle výzkumu se až dvě třetiny žen ve svém životě potkaly s vaginální infekcí. Nic, co by přidalo na pohodě, ale rozhodně ne takový problém, který by měl naše sebevědomí sesunout pod bod mrazu. K životu ženy jednoduše patří i tyto záležitosti. Dnes už navíc existuje řada řešení, která ženám uleví a přinesou vhodnou podporu při těchto obtížích.

„Problematické je, že ženy samy velmi těžko rozeznají, zda se jedná pouze o vaginální infekci, či o příznak závažnějšího onemocnění. Pokud se jedná skutečně o vaginální infekci, je také často obtížné poznat, o jaký typ infekce jde, zda o kvasinkovou, či bakteriální. Často se také vyskytují infekce smíšené nebo dochází po léčbě infekce jednoho typu v důsledku porušení poševního mikrobního prostředí k pokračování obtíží ve formě zánětu jiného. Proto se v léčbě vaginálních infekcí používají nejen přípravky, které ničí přemnožené mikroorganismy, ale také přípravky, jež obnovují přirozenou mikroflóru pochvy, např. preparáty s probiotiky nebo kyselinou mléčnou. Obnova přirozeného ochranného vaginálního mikroprostředí je vůbec nejdůležitější součástí léčby. Především v případě přetrvávajících obtíží je však návštěva gynekologa nezbytná. Pravidelné preventivní prohlídky alespoň jednou za rok jsou samozřejmostí,“ doplňuje doc. Zikán.

Přístup k naší intimitě ovlivňuje i naše prožívání vztahu. „To nejdůležitější je komunikace. Nebát se otevřeně mluvit se svým partnerem. Většina žen má problémy hovořit o citlivých tématech vlastní sexuality. Obecně platí, že se o sexu dokážeme bavit velmi otevřeně, ale v ložnici se stydíme. Na změně se musí pracovat, ale vyplatí se,“ dodává doc. Janáčková.






Celkem 9 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Palačinky

(1 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat