Většina mužů nepřežije infarkt, který utrpí při sexu

Pravděpodobnost, že člověk dostane infarkt srdce při sexu, je velmi malá. Ale u mužů podstatně vyšší než u žen. Nicméně podle kalifornských kardiologů jsou v takovém případě velmi špatné vyhlídky na přežití dotyčného. Více než osmdesát procent těch, kteří při sexu infarkt prodělají, zemře.

Podle doktora Sumeeta Chugha, který analyzoval 4 500 infarktů v průběhu třinácti let, je riziko u zdravého člověka rovno téměř nule. Většina infarktů při sexu potká osoby, které trpí chorobami oběhové soustavy. A ve více než devadesáti procentech jsou to muži. Bohužel méně než pětina z nich tuto příhodu přežije.

„Je to velmi trapná situace a také velmi děsivá, když jste svědkem infarktu při souloži, navíc jste tím, kdo to přežije,“ tvrdí doktor Chugh z Kardiologického institutu nemocnice Cedars-Sinai v Los Angeles.

Podle odborníků je mortalita infarktů, k nimž dojde při sexu, vysoká právě kvůli tomu, že postižení se stydí zavolat ihned sanitku a jejich sexuální partneři jsou tak v šoku, že jim včas neposkytnou první pomoc.

Sexem ke zdraví?

Nicméně odborníci se shodují, že počet případů, kdy člověk utrpí během milování infarkt, je skutečně velmi málo a není důvod se proto sexu obávat nebo vyhýbat (kardiaci by se měli poradit s lékařem, ale ani u nich většinou velké nebezpečí nehrozí). Naopak! Milování našemu zdraví může prospívat! Jak?

Málo stresu, nízký tlak

Jedním z pozitivních účinků sexu je také jeho působení na krevní tlak a stres. Obojí spolu souvisí. Lidé stresovaní mají vyšší hladinu nezdravého cholesterolu v krvi a také mívají vyšší tlak. To vše kvůli stresovým hormonům. Sex ale působí blahodárně na přílišnou psychickou zátěž, snižuje hladinu stresových hormonů a přímým působením na oběhovou soustavu snižuje krevní tlak. U starších osob výrazněji a ti jsou přitom ohroženi mrtvicí a infarktem více.

Bystřejší paměť

Sex působí blahodárně také na mozek. Jednak se při sexu a orgasmu zapojují jeho jednotlivá centra tak jako při žádné jiné aktivitě, ale zvýšená činnost oběhové soustavy vede také k lepšímu prokrvení mozku a zásobení kyslíkem a živinami. Čím častěji má člověk sex, tím pomaleji mu stárne mozek, má bystřejší paměť a pohotovější reakce.

Proti stárnutí

Milování mezi partnery působí blahodárně také na samotné buňky. Omezuje negativní účinky volných radikálů, které zkracují telomery chromozómů při dělení buněk. Čím rychleji se telomery zkracují, tím rychleji stárne buňka a s ní tkáň a celý organismus. Sex tedy nejen omlazuje, ale na buněčné úrovni také prodlužuje život.

Bez depresí

Kromě bezpočtu fyzických a fyziologických účinků působí blahodárně i na psychiku. Přispívá k lepšímu mentálnímu zdraví, působí jako prevence úzkostí a depresí a v neposlední řadě posiluje sebevědomí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat