Tolerovaná nevěra může vést k větší otevřenosti a pevnějšímu vztahu

Swingers neboli výměna sexuálních partnerů byla vnímána jako okrajový fetiš a pro většinovou společnost je dodnes tabu. Podle psychologů doktora Davida Leye a doktora Justina Lehmillera by být neměla. Tito odborníci z Indiany totiž zkoumali kvalitu vztahu u párů, které se vědomě podvádějí, neboli s vědomím protějšku provozují sex s jinými osobami. A zjistili, že pro mnohé dvojice může být taková praxe pozitivní, protože vede k větší otevřenosti a upřímnosti v komunikaci a vztah posiluje.

Dvojice, které souloží s jinou osobou před zrakem partnera, se cítí mnohem svobodněji ve vztahu a jsou upřímnější o svých sexuálních fantaziích. V komunikaci používají chování a prvky, které u tradičních monogamních párů autoři nezaznamenali.

Velmi častá fantazie

„Tato fantazie – souložit před zrakem partnera s někým jiným – je tak stará jako manželství a lidská sexualita. Dnes o tom už slýcháme stále častěji a více lidí odmítá společenskou stigmatizaci svých sexuálních fantazií,“ uvedl doktor David Ley v rozhovoru pro CNN.

Z jeho výzkumu, který provedl s doktorem Justinem Lehmillerem, vyplývá, že o souloži s cizí osobou před zraky protějšku sní každá třetí žena a osmapadesát procent mužů.

„Partneři provozující tento typ sexu musejí mezi sebou naprosto otevřeně sdílet své touhy a zájmy, které jsou ale společností označovány za tabu či v lepším případě ostudné. To může vést k větší otevřenosti dvojice, přijetí jeden druhého a vyšší míře upřímnosti. Páry, které úspěšně provozovaly tohle zanášení jako součást svého sexuálního života, měly nejúčinnější komunikační dovednosti, které jsme nepozorovali u žádných ,normálních‘ párů,“ uvedl doktor Ley.

Odlišné motivace

V druhé části svého výzkumu pak doktor Ley a Lehmiller srovnali sexuální zanášení (s vědomím partnera a často před jeho zraky) u heterosexuálních a homosexuálních mužů. U gayů je takové chování mnohem běžnější, protože gayové méně často považují za nezbytnou věrnost po celou dobu soužití ve vztahu. Motivace gayů a heterosexuálů pro sex s cizími lidmi před zraky partnerů jsou ale odlišné.

Heterosexuálové často spojují tento typ sexu se sadomasochistickými hrátkami, gayové nikoli. A zatímco heterosexuály také vzrušuje spíš to, že takovým sexem porušují společenské tabu, gaye na sexu s cizí osobou před partnerem spíš vzrušuje voyeurismus či skupinový sex.

Není vztah jako vztah

Autoři ale sami přiznávají, že tento typ sexuálního soužití v páru není pro každého. Záleží na typu osobnosti a jeho stylu připoutání neboli attachmentu.

„Celkově náš výzkum zjistil, že ve většině případů je vědomé zanášení pozitivní fantazií a chováním. Nezjistili jsme žádné důkazy o narušení funkčnosti vztahu či o nezdravých vztazích nebo ignorování jednoho z partnerů. Ale také jsme zjistili, že rysy osobnosti můžou předpovědět, zda dotyčný bude z takového chování prosperovat, nebo to pro něj bude negativní zkušenost. Osoby, které zažívají spoustu vztahových úzkostí nebo problémy s opouštěním, které postrádají intimitu ve vztahu nebo nemají kvalitní komunikaci, které nejsou pečující, orientovány na detaily, pak pro ně účast na souhlasné nemonogamní fantazii může být velmi negativním zážitkem. Jinými slovy, ne každý, kdo sní o takovém sexu, by ho měl provozovat,“ dodává doktor Ley.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat