Mužům tikají biologické hodiny do čtyřicítky. Pak jsou jejich spermie nekvalitní

14.02.2018 | Sex a vztahy

O plodnosti ženy je rozhodnuto už v děloze. Tehdy se vytvoří konečný počet zárodečných buněk budoucích vajíček. Když je žena vyčerpá, vstoupí do menopauzy a stane se neplodnou. U mužů nic takového nehrozí. Tvoří spermie do konce svého života. Ale! I u mužů se jejich počet s věkem trvale snižuje. A hlavně, po čtyřicítce prudce klesá jak počet spermií v ejakulátu, tak především jejich genetická kvalita. Muži by měli děti zplodit do čtyřiceti let věku.

Zatímco ženám nejvíce tikají hodiny kolem třiceti let, po této věkové hranici jejich plodnost začne prudce klesat, u mužů nastupuje stejná epizoda po čtyřicítce. Ačkoli i padesátiletí, šedesátiletí, či dokonce sedmdesátiletí muži mohou zplodit dítě, rozhodně to není zodpovědné. DNA v jejich spermii totiž nese tolik vad a mutací, že svému potomkovi zadělávají na malér. Ideálním věkem muže pro zplození potomka je do pětatřiceti až čtyřiceti roků.

Nekvalitní geny?

„Ve smyslu plodnosti muž musí vyprodukovat čtyři až třicet milionů spermií na jeden ejakulát. A přestože muži jsou fyzicky schopní mít dítě i mnohem později v životě a později než ženy, genetická kvalita mužských spermií prudce klesá po čtyřicítce,“ tvrdí doktor Dawn Harper v rozhovoru pro deník The Star.

Nekvalitní geny ohrožují samotné početí, snižuje se šance na úspěch, také těhotenství, zvyšuje se riziko potratu, dítě je více ohroženo geneticky podmíněnými vadami a chorobami, mívá nižší porodní hmotnost a řadu zdravotních potíží.

Zdravý život, zdravé spermie

„Sperma starého muže neznamená špatné sperma. Když jste zdraví a aktivně svou plodnost chráníte dobrým chováním, můžete počít zdravé dítě i dlouho po čtyřicítce,“ dodává doktor Harper.

A co znamená chránit svou plodnost a žít zdravě? Především vyhýbat se alkoholu a cigaretám. Pohybovat se denně a hodně cvičit, být často na čerstvém vzduchu v přírodě a vyhýbat se umělým hmotám, nenosit příliš upnuté spodní prádlo a nekoupat se dlouho v horké vodě, zdravě a vyváženě se stravovat a vyhýbat se potravinářským výrobkům s aditivy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat