Už dva měsíce stresu zhorší kvalitu spermií muže a sníží jeho šanci stát se otcem

27.06.2018 | Sex a vztahy

Stres působí zhoubně na celý organismus a většinou se projevuje zrychleným stárnutím, záněty a rozvojem chronických onemocnění. Ale už po dvou měsících extrémní psychické a fyzické zátěže se projeví negativní účinky stresu na mužském ejakulátu. A to tak výrazně, že se sníží počet zdravých spermií ve spermatu o sedmačtyřicet procent. Tím výrazně klesne plodnost muže a šance, že se stane otcem.

Izraelští vědci vyšetřili mezi roky 2009 až 2017 jedenáct tisíc vzorků spermií mužů, jimž bylo v průměru dvaatřicet let. U jedinců, kteří dva měsíce bojovali v Pásmu Gazy, došlo o sedmačtyřicet procent častěji ke snížení počtu oplodnění schopných spermií v ejakulátu.

„Tato studie dokazuje, že dlouhodobý stres může negativně ovlivnit kvalitu spermií. Psychický stres je známý svým zhoubným účinkem na plodnost, ale máme jen málo výzkumů, které se zabývají vlivem stresu na kvalitu spermií,“ tvrdí doktor Eliahu Levitas z Univerzity Bena-Guriona v Izraeli.

Tikající hodiny

O mužské plodnosti, respektive neplodnosti, se v poslední době hodně mluví. Nedávno přišli vědci se zajímavým objevem. Také mužům prý tikají biologické hodiny. Zatímco ženám nejvíce tikají kolem třiceti let, u mužů nastupuje stejná epizoda po čtyřicítce. Ačkoli i padesátiletí, šedesátiletí, či dokonce sedmdesátiletí muži mohou zplodit dítě, rozhodně to není zodpovědné. DNA v jejich spermii totiž nese tolik vad a mutací, že svému potomkovi zadělávají na malér. Ideálním věkem muže pro zplození potomka je do pětatřiceti až čtyřiceti roků.

„Ve smyslu plodnosti muž musí vyprodukovat čtyři až třicet milionů spermií na jeden ejakulát. A přestože muži jsou fyzicky schopní mít dítě i mnohem později v životě a později než ženy, genetická kvalita mužských spermií prudce klesá po čtyřicítce,“ říká dr. Dawn Harper v rozhovoru pro deník The Star.

„Sperma starého muže nicméně automaticky neznamená špatné sperma. Když jste zdraví a aktivně svou plodnost chráníte dobrým chováním, můžete počít zdravé dítě i dlouho po čtyřicítce,“ dodává Harper.

A co znamená chránit svou plodnost a žít zdravě? Především vyhýbat se alkoholu a cigaretám. Pohybovat se denně a hodně cvičit, být často na čerstvém vzduchu v přírodě a vyhýbat se umělým hmotám, nenosit příliš upnuté spodní prádlo a nekoupat se dlouho v horké vodě, zdravě a vyváženě se stravovat a vyhýbat se potravinářským výrobkům s aditivy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat