Co mužům snižuje libido: Únava, stres i plánování potomků

Je vcelku normální, že když dva mají ratolesti, s ohledem na jejich počet se také úměrně snižuje frekvence milování. Věřili byste ale tomu, že sabotéři pohlavních styků mohou být i dosud nenarozené děti? Takhle to prý chodí běžně!

Není žádnou novinkou, že nízké libido patří mezi nejčastější „vztahové problémy“. Za averzí k erotice obvykle stojí stres, podlomené zdraví, konzumace alkoholu, užívání léků, hormonální změny nebo nadváha. Tedy alespoň tak to uvádí experti s tím, že se fyzickému projevu lásky z uvedených důvodů pravidelně vyhýbá přibližně 40 % žen. Ale co muži? I oni se z plnění manželských povinností leckdy snaží „vykroutit“! Zejména tehdy, když jejich partnerka začne mluvit o rozšíření rodiny…

Jdu spát. Nezlob se

Vskutku ožehavý italský průzkum, jehož závěry publikoval magazín Journal of Sexual Medicine, si tentokrát vzal na paškál jen příslušníky mužského pohlaví. Výzkumníci se rozhodli zjistit, jak a co jim krade chuť na milování, jestli pociťují nějaké překážky nebo se  vymlouvají na únavu a přepracování.

„Mužská sexualita je od nepaměti považována za mechanickou a jednoduchou. Všechno je to ale mnohem složitější, neboť se nejedná jen o stimul, erekci a vyvrcholení. Tímto projektem jsme chtěli analyzovat mužskou sexuální odezvu, a to už od fáze erotické touhy. Především ona je totiž stále velkou neznámou,“ přibližuje záměr výzkumu jeho autor, lékař a psycholog Filippo M. Nimbi, jehož působištěm je Univerzita Sapienza v Římě.

Studie, v níž šlo hlavně o nahotu

Specialisté do svého bádání zahrnuli 300 heterosexuálních dobrovolníků, kteří prostřednictvím dotazníku odpovídali na otázky týkající se frekvence pohlavních styků, jejich kvality, počtu vyvrcholení, výše libida a tak dále. Řešilo se zkrátka všechno, co nějak souvisí s děním pod peřinou. Souběžně probíhaly i osobní pohovory aktérů s vědci, kteří pilně analyzovali získané poznatky. Na jejich základě pak zaujmuli jasné stanovisko. Jste na něj zvědaví?

Dudlík, prachy a nervy? Ty za všechno můžou

Podle nich mají na pánské libido takřka drtivý dopad aspekty, jako jsou úzkosti, stres, narušená kompatibilita vztahu, spánková deprivace nebo obavy z předčasné ejakulace. Naprostým překvapením ovšem bylo, že největším sabotérem sexuální touhy jsou dosud nenarození potomci! Jakmile se totiž doma začne mluvit o dětech, nejedna „hlava rodiny“ začíná panikařit, přehodnocovat a analyzovat.

Ačkoli si ve skrytu duše muži ratolesti přejí, na druhé straně čelí odpovědnosti, jež by s otcovstvím logicky přišla. Mnohým na klidu nepřidá ani změna ohledně dosavadního životního stylu či otázka dostatku financí. Váha těchto pocitů si pak vybírá svou daň, tudíž se kolem ložnice chodí po špičkách. Tedy alespoň takhle to tvrdí odborníci, díky nimž se na možnost rozšíření rodiny můžeme podívat z trochu jiné perspektivy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat