K poškození DNA ve spermiích dochází až při ejakulaci

28.03.2019 | Sex a vztahy

Vědci z Londýna objevili klíčový problém při léčbě neplodnosti mužů. Zjistili, že u všech mužů dochází během ejakulace k poškození DNA ve spermiích. U mužů, kteří jsou považovaní za neplodné, jsou spermie ve varlatech před ejakulací zdravé. Bohužel během orgasmu a ejakulace jsou u nich tyto pohlavní buňky poškozeny ve větší míře než u mužů plodných. Nicméně i u plodných mužů dochází k poškozování DNA spermií právě během ejakulace.

Co to tedy znamená z praktického hlediska? Že i muži, kteří jsou po vyšetření ejakulátu považováni za neplodné, by mohli mít zřejmě děti.

Před a po...

Naznačuje to výzkum andrologů z Londýnské univerzity, kteří zjistili, že tito muži mají ve varlatech spermie zdravé, jejich kvalita se rovná kvalitě ejakulátu plodných mužů. Takže odběr spermií přímo z varlat a jejich použití při umělém oplození by mohly zvýšit šanci na početí.

Doktor Jonathan Ramsay z Londýnské univerzity zjistil, že u všech mužů dochází k poškození DNA spermií během ejakulace. Když totiž vyšetřil u každého sledovaného muže kvalitu jeho spermií odebraných přímo z varlat s kvalitou po ejakulaci, druhý ze vzorků vykazoval vyšší míru genetických vad.

Naděje pro umělé oplodnění?

„Když jsme se podívali na sperma po ejakulaci, zjistili jsme, že míra poškození DNA ve spermiích byla mnohem vyšší u neplodných mužů než u plodných, u plodných mužů bylo ejakulací poškozeno patnáct procent spermií, u neplodných mužů ale čtyřicet procent… Co jsme ale neočekávali, bylo to, že spermie odebrané přímo z varlat neplodných mužů byly podobně kvalitní jak spermie po ejakulaci u plodných mužů,“ svěřil doktor Ramsay deníku The Telegprah.

To zvyšuje šanci na úspěch při umělém oplodnění. Znamená to, že pokud experti na reprodukční medicínu použijí spermie odebrané přímo z varlat, použijí spermie kvalitnější, čímž se šance na oplodnění zvýší.

Poškození během cesty

„Nemůžeme ještě dokázat, že poškození DNA během ejakulace je hlavní příčinou neplodnosti mužů… nebo že použití spermií odebraných přímo z varlat zvýší šanci na oplodnění, ale výzkum a naše práce určitě budou mít tento směr,“ míní profesorka Sheena Lewis z Queen’s University v Belfastu.

Podle autorů dochází k poškození DNA spermií během ejakulace zřejmě kvůli oxidativnímu stresu. Až v chámovodech a močové trubici zřejmě útočí na spermie volné radikály poškozující jejich genetickou informaci. Spermie se totiž až při ejakulaci mísí s ejakulační tekutinou, v níž jsou tyto volné radikály zastoupeny. Dostávají se do ejakulátu z krevního séra a souvisejí často s nezdravým životním stylem muže.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat