Vyšetření spermatu napomáhá zjištění autismu

Autismus u dítěte zřejmě souvisí se změnami v DNA spermií. Vyšetření mužova semene před početím může pomoci odhadnout riziko rozvoje autismu u jeho budoucího potomka. Tvrdí to genetikové z Kalifornie, podle nichž tato porucha souvisí s genetickými mutacemi ve spermiích, a především s genetickou mozaikou.

„Pomocí naší nové studie dokážeme sledovat některé tyto mutace u otce a můžeme přímo stanovit riziko těchto mutací u budoucích potomků,“ tvrdí genetik profesor Jonathan Sebat z University of California v San Diegu.

Výzkum jeho týmu publikoval prestižní vědecký časopis Nature Medicine.

Klíčový je věk otce

Vědci už delší dobu vědí, že riziko rozvoje autismu se zvyšuje s věkem otce. Ví se také, že s věkem muže klesá kvalita jeho spermatu. V DNA spermií přibývají mutace a také nevhodné epigenetické změny vyvolané životním stylem a prostředím.

Test spermatu

Tým z Kalifornie sledoval u otců majících autistické děti tzv. genetickou mozaiku spermií. Tedy srovnal DNA spermií – která by měla být shodná – ve snaze najít části, které se kvůli mutacím v jednotlivých spermiích liší.

Mutace související s rozvojem autismu se přitom u otců autistických dětí vyskytovaly jen v patnácti procentech spermií.

Testy spermatu navržené kalifornskými genetiky by mohly předpovědět riziko autismu dítěte.

Genetická mozaika vzniká také při dělení oplozeného vajíčka a vývoji embrya. Stačí, aby zmutovala DNA v jediné buňce. Z ní dělením vznikající buňky mají jinou DNA než ostatní buňky zárodku a budoucího těla. Genetická mozaika je příčinou řady onemocnění a vad.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat