10 nejhloupějších výmluv, proč nejít na mamograf

05.06.2012 | Sex a vztahy

Odkládáte preventivní mamografii na později a máte pro to své dobré důvody? Zamyslete se ještě jednou, ve skutečnosti mohou být slabší, než si myslíte. Připravte si diář a telefon, protože po přečtení následujících řádek budete muset uznat, že žádná výmluva ve skutečnosti neobstojí.

10 falešných výmluv sloužících k odkládání mamografie

1.   Rakovina prsu se v naší rodině nevyskytuje – výskyt rakoviny prsu v rodině sice zvyšuje její riziko, to ale není celá pravda. Ve skutečnosti 70 až 80 % žen s rakovinou prsu nikdy toto onemocnění ve své rodině nemělo.
2.   Při prohmatání necítím v prsu žádnou bulku – rakovina prsu v počátečním stadiu je příliš malá na to, abychom ji mohli nahmatat. Avšak na mamografu už bude pravděpodobně vidět. Čím dříve je rakovina prsu zjištěna, tím snadněji se léčí.
3.   Mamografie bude bolet – při mamografii se prsy musí stlačit, aby se usnadnil průchod rentgenových paprsků. To sice může být pro některé ženy nepříjemné, avšak trvá to pouze několik sekund.
4.   Mám moc práce – jakmile se jednou objednáte a vstoupíte do vyšetřovny, mamografie vám nezabere víc než 20 minut. A také platí, že kdo si neudělá čas na péči o své zdraví, musí si udělat čas na nemoci.
5.   Na rakovinu prsu jsem příliš mladá – rakovina prsu je sice nejčastější u žen po menopauze, může se ale objevit i mnohem dřív. Přibližně každý osmý nádor se vyskytne u žen mladších 45 let. Například zpěvačka Sheryl Crow onemocněla rakovinou prsu ve svých 44 letech, a její kolegyně Kylie Minogue dokonce ve 36.
6.   Mám hutná prsa, která jsou na mamografii špatně „čitelná“ – takzvaná „bílá“ prsa s hutnou žlázou jsou skutečně pro vyšetření náročnější. Je možné, že proto budete muset absolvovat ještě vyšetření ultrazvukem.
7.   Cvičím a zdravě se stravuji, nemá smysl dělat víc – dobře děláte, protože zdravý životní styl snižuje riziko rakoviny prsu. To však neznamená, že vaše riziko je nulové. Pravidelné kontroly také patří do seznamu úkonů zdravého životního stylu.
8.   Nemám zvýšené riziko rakoviny prsu, kontroly nepotřebuji – i když může být vaše riziko malé, nikdy není úplně nulové. Skrínink potřebuje každý.
9.   Vyšetření je určitě drahé – ženy od 45 let mají nárok na bezplatné mamografické vyšetření každé dva roky. Je pravda, že zejména ženám s vyšším rizikem se vyšetření doporučuje každý rok a toto vyšetření navíc si pak žena sama hradí. Obvykle stojí kolem 600 korun.
10.   Bojím se, co se stane, když mi na vyšetření opravdu něco najdou – takový strach je sice pochopitelný, ale poněkud iracionální. Včasné odhalení počínající rakoviny často znamená menší chirurgický výkon, nemluvě o tom, že vám může zachránit život.

Zdroj: lecba-rakoviny.cz







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat