Snižte riziko onemocnění rakovinou. 7 tipů, jak na to

Zcela předejít rakovině se nejspíš nedá, nicméně podle Světové zdravotnické organizace si za třetinu všech případů onemocnění můžeme sami – nezdravým životním stylem. Přitom existuje pár jednoduchých pravidel, která by nám v prevenci mohla výrazně pomoci.

Na změnu životního stylu směrem ke zlepšení našeho zdravotního stavu není nikdy pozdě – ať už je vám dvacet nebo osmdesát, zdraví máte pořád jen jedno a stojí za to o něj bojovat.

Podle nejrůznějších zpráv, které se v posledních desetiletích objevují, se zdá, že potenciálně karcinogenní je skoro všechno okolo nás. Přesto bychom prevenci rakoviny neměli brát na lehkou váhu. Základem je následujících sedm kroků.

1.   Skončete s kouřením

Kouření je jednou z mála věcí, jež prokazatelně ovlivňují riziko onemocnění rakovinou. Tuto skutečnost potvrdila řada vědeckých studií a nemá cenu s ní polemizovat (ano, vždycky se najde něčí příbuzný, který kouřil již od třinácti, zemřel v 99 letech a nikdy rakovinu neměl, ale něco takového se dá stěží považovat za důkaz neškodnosti tabáku). Vyhýbat byste se tedy měli nejen aktivnímu kouření, ale také pasivnímu.

2.   Chraňte se před škodlivým UV zářením

Další vědecky podložený rizikový faktor – nebezpečné UV záření. Navzdory varování odborníků stále většina z nás podceňuje ochranu před slunečními paprsky a i v létě se venku pohybuje bez použití krémů a emulzí s UV ochranou, které bychom měli používat po celý rok. Rizikové je rovněž opalování v soláriích, těm byste se rovněž měli vyhýbat. K prevenci rakoviny kůže také patří pravidelná kontrola znamének u lékaře.

3.   Nepodceňujte preventivní prohlídky

Ruku na srdce – kdy naposledy jste byli na preventivní prohlídce u svého praktického lékaře (ženy pak u gynekologa)? Některé druhy rakoviny sami nepoznáte a v okamžiku, kdy začnete mít potíže, může být už pozdě. Nepodceňujte pravidelné návštěvy lékaře.

4.   Berte v potaz rizika v prostředí

Spousta lidí se s karcinogeny setkává v práci, či dokonce v místě svého bydliště. Je dobré o nich vědět a chránit se před nimi (jistě, pokud žijete v regionu se silně znečištěným ovzduším, těžko si zakážete přístup ven nebo se rychle postěhujete jinam, ale zkuste alespoň nevycházet v nejhorším období znečištění apod.).

5.   Přemýšlejte o tom, co jíte

Slýcháme to ze všech stran – strava má být vyvážená, má obsahovat spoustu vlákniny, vitaminů, minerálů, kvalitní bílkoviny a sacharidů, dostatek zeleniny a celozrnných potravin, přiměřené množství tuků a tak dále. A přesto se stále řada lidí stravuje přesně obráceně. Přitom nekvalitní jídlo se na našem zdravotním stavu podepisuje velmi vážně a přispívá i ke vzniku rakoviny. Takže znovu důkladně přezkoumejte svůj jídelníček.

6.   Minimalizujte spotřebu alkoholu

Nemusíte se stát zrovna zapřisáhlými abstinenty, ale mějte na paměti, že konzumace alkoholu je spojena například s rakovinou jater nebo prsu. Je určitě lepší vzdát se nějaké té skleničky než onemocnět.

7.   Buďte aktivní, hlídejte si váhu

Fyzicky aktivní lidé mají obecně méně zdravotních problémů než jejich pohodlní vrstevníci. A první studie již naznačují, že se to do jisté míry týká i rakoviny. Takže odhoďte ovladač a běžte se projít nebo projet na kole.
TIP Bety: Chcete poradit, jak si udržet štíhlou postavu i v zimě? Zeptejte se zdarma naší osobní trenérky Petry z Holmes Place!

Zdroj: ulekare.cz







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat