Šťastným párem krok za krokem

Jak poznáte šťastný pár? A můžete zůstat zamilovaní napořád? Jsou páry, které jako by žily na růžovém obláčku, čerstvě zamilovaní? Není přece možné, aby ty neustálé úsměvy a dotyky přetrvaly déle než několik měsíců. Nebo ano?

A představte si, že to jde. Opravdu existují páry, které i po letech prožívají vztah jako na začátku. A jak to dělají? Jak dokážou svůj vztah zmrazit ve fázi lásky a harmonie? Vědci po letech zkoumání dali dohromady následující věci, které spojovaly všechny šťastné páry.

Zatraceně hodně sexu

No to je vlastně jasný fakt. Pravidelný sex podle vědců vyvolává stejný pocit štěstí jako zvýšení platu na milion měsíčně. Minimálně to tvrdí vědci z univerzity ve Warwicku. A na univerzitě v Coloradu prokázali další dobrý důvod, proč být v posteli akčnější – páry, které skotačí v ložnici alespoň dvakrát týdně, je až o 33 % šťastnějších než ty, které tam chodí jen spát.

Přátelství jako základ dobrého vztahu

Hodně párů bylo nejdříve dobrými kamarády a to je pro pozdější dobré partnerství velmi důležité. Už se znáte a můžete se pomalu učit se milovat. Studie, která byla prezentovaná v Journal of Social and Personal Relationships, uvádí, že páry, pro které je jejich přátelství opravdu důležité, jsou ve vztahu dlouhodobě spokojenější, a navíc mají mnohem více naplněný sexuální život.

Šťastné páry mají šťastné přátele

Na základě statistiky tíhnou páry, jejichž blízcí přátelé jsou rozvedení nebo odloučení, také spíše k tomu zkoumat a kritizovat svůj vlastní vztah. Nebezpečí rozchodu je skutečně vyšší, pokud vaše nejlepší kamarádka nebo kamarád právě prochází partnerskou krizí. A to z úplně jednoduchého důvodu – protože se najednou ptáte sami sebe, jestli i ve vašem vztahu nemáte podobné konflikty. Tento napodobující efekt je ale možné využít i pozitivním způsobem, a sice obklopujte se lidmi, kteří mají stejně šťastný a spokojený vztah jako vy.  

Dostatek spánku

Určitě tušíte, že málo spánku a k tomu hodně stresu je pro dobrou náladu špatná kombinace. Unavený člověk je automaticky podrážděnější a někdy se pouští do diskusí, které by za normálních okolností nevznikly. Studie arizonské univerzity to dokazuje. Ženy, které špatně spí, mají podle vědců tendenčně více problémů ve vztahu než ty, které se těší z osvěžujícího spánku.

Šťastné páry pijí podobně

Může to znít zvláštně, ale vědci z univerzity v Michiganu zjistili, že páry, které pijí stejné nebo podobné množství alkoholu, jsou šťastnější než ty, ve kterých pije jen jeden z nich. Stejná studie kromě toho uvedla, že páry, které si večer čas od času dopřejí skleničku nebo dvě vína, zaznamenávají méně konfliktních situací. Dokonce i v situacích, kdy nejsou stejného názoru, ti, co trochu něco vypili, jsou klidnější a vyrovnanější než abstinenti. Ale pozor – v žádném případě to neznamená začít pít více alkoholu!

Navždy šťastní

Ruku na srdce – přání zůstat navždy tak zamilovaní jako v prvních týdnech nového vztahu je spíše nereálné. Ale pokud budete dodržovat zmíněná tajemství šťastných párů, je možné si zamilovanost zachovat déle, a dokonce ji i znovu probudit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37
187 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:29

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat