Častý sex ve vztahu není zárukou kvalitního uspokojení

V médiích se často objevují články o průměrné frekvenci pohlavních styků ve vztazích, o tom, jak často souloží která věková skupina, nebo o tom, jak blahodárně na psychiku i tělesné zdraví působí časté pohlavní hrátky mezi partnery. Takové průměrování může být i nebezpečné. Častý sex ve vztahu není zárukou uspokojení, když partneři nemluví otevřeně o svých potřebách.

Protože jednotlivci lidské společnosti jsou ve svých potřebách a nárocích velmi odlišní, takže průměry jim můžou v nejlepším poklidný život narušit úzkostným pocitem, že zrovna jejich způsob sexuálního vyžití neodpovídá normě. A belgičtí psychologové teď přišli s popřením dalšího mýtu, že mezi frekvencí pohlavních styků a uspokojením existuje úměra. Častější sex totiž není zárukou uspokojení ani u mladých párů.

Autoři sledovali 126 mladých párů v rané fázi jejich vztahu, kdy většina takových dvojic souloží ve vysoké frekvenci, většinou každý den či několikrát za den. Tato frekvence s věkem a trváním vztahu přirozeně klesá u drtivé většiny párů. Je to přirozený vývoj jejich párové sexuality a vztahu. Nicméně ani na počátku vztahu není velmi častá frekvence styků zárukou, že budou oba partneři uspokojení. Co však zárukou pohlavní satisfakce je, když si protějšky umějí hned od počátku soužití říct, co mají a nemají rádi a co potřebují, aby byl sex zcela naplňující.

„Náš výzkum dokazuje, že komunikace s partnerem je základní prvek pro zajištění dobrého sexuálního života a také šťastného vztahu. Vzájemná otevřenost souvisí s větším uspokojením z partnerského sexu a může zvýšit pocit vztahové intimity a propojení v partnerství,“ tvrdí autor výzkumu doktor Rick Roels z katedry neurověd na lovaňské univerzitě.

A jak ve vztahu znovu zažehnout ztracenou jiskru?

Probourejte stereotyp

Společné zážitky jsou pro vztah neskutečně důležité. Vymýšlejte příležitosti, jak se vzájemně obohatit. Láká vás degustační večeře o osmi chodech, skok z letadla nebo zavzpomínat na studentská léta a chodit do tanečních? Jděte do toho. Jakákoliv aktivita, která se liší od každodenní činnosti vás spojí ještě víc. Místo klasické večeře si udělejte piknik v přírodě a před odchodem do práce nechte svému partnerovi na lednici lísteček s romantickým vzkazem. Život je hra, tak si hrajte.

Zarezervujte si jeden víkend v měsíci jen pro vás dva

Tenhle bod nepodceňujte. Buďte nekompromisní. I když máte děti nebo spoustu práce, nikdy nezapomínejte na to, že na vztah jste vždy jen vy dva a od něj se odvíjí všechny další podstatné věci ve vašich životech. Co takhle strávit romantický víkend na zámku a mít k dispozici veškerý komfort, který si jen umíte představit? O nic se nestarat, vypadnout ze stereotypu a jen tak si bezstarostně užívat.

Přemýšlejte, než vezmete telefon do ruky

Ač si to už skoro ani neuvědomujeme nebo si to nechceme přiznat, telefon se stal pro  dnešní vztahy úhlavním nepřítelem. Spoustě lidem už přirostl k ruce a neustále bez duše scrollují po displeji, aniž by věděli proč. Zeptejte se sami sebe, zda pokaždé, když vezmete telefon do ruky, je to proto, že v něm něco cíleně hledáte, telefonujete nebo píšete email? Pokud byste se na tohle zaměřili, zjistíte, že reálně telefon budete používat ani ne polovinu času. Zkuste se s partnerem domluvit a po příchodu domů věnovat čas jeden druhému a společným aktivitám a telefon nechat na chodbě na poličce v tichém režimu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pizza šneci

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Kotlety na víně

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat