Nevyřčené pravdy o antikoncepčních pilulkách

Antikoncepční pilulky ženám daly svobodu. Ale také jim ledacos berou. S čím se smířit, pokud je nasadíte a o čem výrobci určitě nemluví?

Hormonální antikoncepce se dlouhá léta jevila jako velmi ideální kontrola nechtěného těhotenství. Existují však méně známá fakta o jejím užívání, která stojí za to znát – ideálně ještě předtím, než si ji necháte předepsat lékařem.

Spása, nebo nebezpečí?

Možná věříte, že je to efektivní, bezpečná a jednoduchá metoda, na kterou se můžete spolehnout, pokud nechcete přijít do jiného stavu. Tak ono tomu do jisté míry tak je. Když se pilulky užívají poctivě a pravidelně, udává se jejich spolehlivost zhruba v rozmezí 95–99,9 %.

Nesmí však být přítomny žádné rušivé elementy, třeba jako zvracení nebo průjem do 4 hodin po spolknutí pilulky. To účinek antikoncepce snižuje. Mocné tabletky mohou pomoci zmírnit bolestivé menstruační křeče, snížit nadměrný průtok krve a dokonce zatočit s akné. Nedoporučují se však kuřačkám a rovněž nejsou bezpečné pro ženy, které trpí na migrény, cukrovku, mrtvici nebo srdeční choroby.

Falešné krvácení i naděje

Je to proto, že složky obsažené v pilulkách zvyšují riziko vzniku krevních sraženin a vysokého krevního tlaku. Ty samé složky se zároveň mohou přičinit o přibírání na váze vinou vysokého množství hormonů, jež stojí za zadržováním vody v těle, dále na nadměrném krvácení, mizernou touhou po milování, nevolnosti nebo nadýmání.

Vlastně je to tak, že hormonální antikoncepce tělu způsobuje stav, který je velmi podobný těhotenství. Organismus si tak nonstop myslí, že je gravidní! (Pravidelné krvácení je pouze takzvanou pseudomenstruací, a nikoli tou pravou.)

Jaké další možnosti jsou k dispozici?

Jakmile máte nechráněný sex, na antikoncepční pilulky nespoléhejte, protože fungují pouze před určitou dobou, rozhodně nenahrazují záchranu užívanou po pohlavním styku. A co se stane, když antikoncepci vysadíte?

U velké většiny žen trvá dva až tři cykly, než se jim srovná funkce vaječníků. Tato skutečnost je však individuální. Z tohoto hlediska možná zvažte jinou formu ochrany. Vyloženě se nabízejí prezervativy. Ty stále patří k nejbezpečnějším způsobům antikoncepce a jsou také jedinou variantou, která poskytuje ochranu před pohlavně přenosnými infekcemi. Vhodná jsou i moderní nitroděložní tělíska bez hormonů, která určitě nezarůstají, jako tomu bylo v době komunismu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat