Koronavirus mění sexuální návyky lidí

O koronaviru slýcháme na každém kroku a už nás to prostě nebaví. Stejně jako sex, který jsme si kvůli němu přestali užívat!

Pandemie toho zpropadeného viru si vybrala velkou daň na našem životě. V podstatě ho změnila od základu! Jako by nestačila všemožná omezení, koronavirus páchá i velké sexuální škody, které mohou s milostnými vztahy pochopitelně udělat svoje.

Nejdříve to vypadalo nadějně

„Ještě před tím, než tohle celé začalo, na sebe lidé neměli příliš času. Domácí izolace jim však pomohla zpomalit a užít si zase jeden druhého, podobně, jako tomu bývá třeba při společné dovolené,“ vysvětluje texaská rodinná terapeutka Emily Jamea s tím, že takový intimní restart bohužel neměl dlouhého trvání. „Atmosféra začala houstnout a uzamčení plné finanční nejistoty a strachu o vlastní zdraví, při kterém mnozí trpěli bezprecedentní úzkostí, výrazně přispělo k výraznému poklesu sexuálního života. Nemluvě o problémech, jež vznikají kvůli permanentnímu trávení času s druhou osobou ve stísněném prostoru,“ dodává psycholožka Emily Jamea. A její názor do puntíku potvrzují nejen naše osobní zkušenosti, ale i vědci.

Nech mě, nemám náladu!

Výzkumy provedené po celém světě vyprávějí stejný příběh. Studie zrealizované v Turecku, Spojených státech, Itálii, Indii i Dánsku dokazují, že během pandemie se frekvence milostných aktů podstatně snížila, a to nejen v dlouhodobých svazcích. I single jedinci, kteří si ještě před počátkem „covidového pekla“ zvesela užívali nezávazného vášnivého dobrodružství, ztratili chuť i motivaci. A je to asi logické.

„Pokud jsme vystaveni masivní hrozbě, vysílá to našim tělům jasný signál. Ten říká, že vůbec není vhodná doba na erotiku. I z biologického hlediska vede zvýšený stres k nízkému libidu a u mužů i k potížím s erekcí,“ popisuje zase americký sociální psycholog Justin Lehmiller.

Pomoc přece jen existuje

Ano, vypadá to, že dokud budou počty nakažených stoupat, bude to smyslné prádélko pořád ležet na dně šuplíku. Ale nemusí to tak být. „Někteří se z této situace už možná nikdy nevzpamatují, protože propast mezi partnery může být příliš hluboká. Ovšem pořád ještě platí, že ti, kteří v posteli zkoušejí nové věci, hlásí významné zlepšení. Zkuste masáž, pomůcky, jiné pozice i aktivity, obnoví to ztracenou touhu po intimitě,“ doporučuje specialista Justin Lehmiller.

Zdroj: bbc.com, https://emilyjamea.com/, https://cpag.org.uk/sites/default/files/files/policypost/Poverty-in-the-pandemic.pdf, https://diversity-netzwerk.charite.de/fileadmin/user_upload/microsites/ohne_AZ/sonstige/diversity/Meldungen_Diversity/2021/EU_Case_Study.en.pdf






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat