Rakovina prsu! Nemoc neznamená konec milostného života

09.01.2013 | Sex a vztahy

Každá vážná nemoc většinou negativně ovlivní sexuální život a partnerské intimní chvilky. Nemocný z páru má problémy spojené s chorobou a léčbou, druhý zase může mít obavy, aby svůj protějšek zbytečně nezatěžoval. Rakovina prsu se navíc týká i mladých žen, a o to je problém palčivější. Sex ale patří k partnerskému životu, a je škoda nechat se o něj nemocí připravit.

Změny bývají velké

Rakovina prsu je pro ženy velmi citlivé téma. Smutnou statistikou je, že každá druhá žena léčená s touto nemocí má problém v intimním životě. Medicínské postupy jsou totiž mnohdy velmi radikální, a tak s sebou nesou různé problémy a zásahy do ženského těla i psychiky:

•   Předčasná menopauza – problémem bývá bolestivost při pohlavním styku.
•   Únava – chemoterapie a ozařování jsou velmi náročné a vyčerpávající.
•   Deprese – vlastní onemocnění může být příčinou depresí, které bývají ale i relativně častým nežádoucím účinkem léčby.
•   Ztráta sebevědomí – mnohé ženy mají problémy s vnímáním sebe samých poté, co jim po chemoterapii vypadají vlasy či musí podstoupit operaci s  radikálním výkonem, např. mastektomii (odstranění prsu).

 Jak si intimní chvilky užít

•   Připravte sebe i partnera na operaci. Pokud vás chirurgický výkon teprve čeká, najděte si na internetu obrázky žen po odnětí prsu nebo o ně požádejte svého lékaře. S představou, jak bude vaše tělo po operaci vypadat, to pro vás oba bude jednodušší.
•   Nepřestávejte komunikovat. To, že si váš partner "nezačne", neznamená, že se mu již nelíbíte. Možná má jen strach, abyste neměla pocit, že na vás tlačí. Proberte spolu, jak se cítíte a zda máte na intimnosti chuť či nikoliv.
•   Znovuobjevujte vaše tělo. Pokud byla prsa vaší hlavní erotogenní částí těla a nyní jste po mastektomii, soustřeďte se s  partnerem na hledání nových příjemně citlivých zón. Obohatíte tak vaše intimní chvilky.
 •  Zapojte do "hry" sexy oblečení. Ještě jste si nezvykla na nový vzhled těla po operaci? Nechte si na sobě při milování podprsenku nebo sexy noční košilku, budete se cítit lépe.
•   Používejte lubrikační gel. Po menopauze, která u žen po léčbě rakoviny prsu nastává předčasně, bývá problémem suchost poševních stěn. Pohlavní styk tak může být bolestivý. Tento problém snadno vyřeší lubrikační gel či vaginální zvlhčovače – bývají většinou ve formě globulí či čípků, které se zavádějí do pochvy a změkčují a zvlhčují poševní sliznici. 

Rada (nejen) pro pány

Nejdůležitější je komunikace. Dáte-li si s partnerem vzájemně najevo, co je vám příjemné a co nikoliv, můžete být překvapeni – váš sexuální život bude možná ještě lepší než před onemocněním. Dámy, nebojte se zkoušet něco nového a nestyďte se za své tělo. A vy, pánové, ujišťujte partnerku, že je pro vás stále sexy – ona se tak po náročné léčbě nejspíš necítí a její sebevědomí výrazně utrpělo. Když bude slyšet, že je pro vás ta jediná, bude se jí snáze bojovat s těžkostmi, které toto onemocnění přináší. Tím bude i váš partnerský život spokojenější.

Zdroj: www.lecba-rakoviny.cz







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat