Vztahy ničené minulostí

Někdy vybuchnete kvůli maličkostem, a pak netušíte, proč jste tak reagovali? Pak jsou na vině možná emocionální spouštěče, které mohou otrávit i náš vztah.

Když je člověk mladý, je život tak nějak jednodušší – zamilujete se, pohádáte, usmíříte a všechno je zase dobré. Ale s vyšším věkem je láska nějak komplikovanější. Sice se stále milujete, ale hádáte se mnohem zarputileji. Obviňujete se, trváte si na svém, vykopáváte staré křivdy, útočíte, kritizujete a uzavíráte se v sobě.

To, co se za tím vším skrývá a ohrožuje náš vztah, zůstává často bez povšimnutí – emocionální spouštěče, které jsou výsledkem předchozích negativních zkušeností. Když se ocitnete v situaci, která se podobá zkušenosti z minulosti, vaše tělo reaguje podvědomě. Spontánní reakce se tak mohou pohybovat od pláče a výbuchů hněvu až po paniku.

Když se zapne podvědomí

Obviňujeme partnera za naše pocity, které neumíme ovlivnit. Pokud se vám například rodiče v dětství nevěnovali dostatečně a váš partner si raději čte nebo kouká do mobilu, může to ve vás vyvolat nekontrolovatelný strach, paniku, hněv nebo agresi. A takové reakce samozřejmě váš vztah ničí.

Většina spouštěčů má svůj původ v bolestivých zkušenostech a čekají v podvědomí na spuštění. Pak se stane něco, co nám to podvědomě připomene – špatné slovo nebo gesto – a naše tělo reaguje. Každá maličkost se tak může stát spouštěčem – dobře míněná kritika, smích na špatném místě nebo odmítnutý polibek…

Jak se z toho dostat?

Svádět své pocity na druhé je samozřejmě to nejjednodušší. Pohled do vlastního nitra je složitý, a navíc většinou velmi bolestivý. Spouštěče existují, protože jsme bolestivým zkušenostem v minulosti dostatečně nečelili, a tak se objevují stále znovu, aby přitáhly naši pozornost. Pouze když budeme umět svá emoční tlačítka rozpoznat, můžeme se naučit zachovat chladnou hlavu i v situacích, kdy se cítíme partnerem ranění. A zachránit svůj vztah.

Zdroj: názory autora, https://www.psychologytoday.com/us/blog/compassion-matters/201608/7-behaviors-ruin-relationship, https://www.psychalive.org/relationship-infidelity-and-the-real-villain-behind-it/






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat