O počtu sexuálních partnerů lžou více ženy

Na rovinu přiznat počet sexuálních partnerů? Muži s tím žádné zbytečné cavyky nedělají, ženy si pravdu trochu upravují. Upřímné jsou jen za určitých podmínek!

„Miláčku, jak vlastně vypadal tvůj sexuální život před tím, než jsi mě potkala?“ zeptá se jednoho večera muž své partnerky. Žena se tím ocitá v patové situaci. Lhát samozřejmě nechce, ale také si nepřeje, aby vyřčené číslo dosavadních milenců slibně se vyvíjecí vztah nějak zásadně ovlivnilo. Zvítězí nakonec upřímnost, nebo pud sebezáchovy?

Mlčeti zlato?

Není žádným tajemstvím, že jsou to právě pánové, kterým se již odnepaměti přisuzuje pestřejší a rozmanitější sexuální historie. Ostatně, že mívají oproti příslušnicím něžnějšího pohlaví více zážitků a zkušeností, to vlastně potvrzují i statistiky. Z těch vyplývá, že zatímco průměrná žena za život vystřídá šest sexuálních partnerů, muž do své postele i kalhot pustí devět partnerek (1). Jenže pořád jsou to „jenom“ čísla, která se od reality a toho zmíněného průměru mohou značně lišit. Mlží se hlavně kvůli tomu? Nebo záleží na tom, kdo se ptá?

Nejlepší strategie má různé podoby

Jedinečný výzkum týkající se pravdomluvnosti uskutečnila americká psycholožka Terri Fisher z Ohijské státní univerzity, a to ve spolupráci se socioložkou Michele Alexander (2). Zahrnuto do něj bylo 200 respondentů, kteří popisovali svůj dosavadní milostný život. Dobrovolníci z řad obou pohlaví byli rozděleni do tří skupin. První vyplňovala dotazníky anonymně, druhá pod svým jménem. Účastníky ze třetí kategorie odborný tým napojil na falešný detektor lži. Právě toto zařízení, byť fungovalo jen „naoko“ sehrálo klíčovou roli.

Pravda jenom pod nátlakem?

Vyšlo totiž najevo, že ženy, které mají elektrody umístěné na zápěstí, předloktí i krku, přiznaly trojnásobně vyšší počet sexuálních partnerů oproti těm, které odpovídaly prostřednictvím dotazníků. Co je na tom nejzajímavější? Zpovědi mužů se nelišily a udávaly prakticky stejná čísla s polygrafem i bez něj.

„Ženy mění své odpovědi v závislosti na tom, zda se obávají přistižení či nikoli. Obecně jsou v tomto směru méně upřímné a fakta upravují s ohledem na okolnosti. Možná proto, že žijeme v době, kdy se od každého pohlaví očekává jiný vzorec sexuálního chování,“ domnívá se psycholožka Terri Fisher.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3131132/, (2) www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00224490309552164







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat