Za jak dlouho si říct o další sex

Milování bylo krásné a vášnivé, ale po nějaké době, co vedle sebe jen tak ležíte, vás chtíč přemáhá znovu. Je vhodné říct si o další kolo? A za jak dlouho od posledního orgasmu?

Ideální sex obsahuje čtyři důležité fáze. Je to fáze očekávání, během které se v mozku aktivuje několik částí, včetně místa, které se považuje za centrum potěšení, fáze vzrušení (pro někoho předehra) a fáze stupňování vzrušení, kterou střídá orgasmus. Po něm na řadu přichází tzv. refrakterní doba, v níž si tělo potřebuje odpočinout před dalším výbuchem slasti. Obecně může trvat od jedné minuty až po hodiny (hlavně u mužů). Během tohoto refrakterního období muž není schopen znovu ztvrdnout a nereaguje na sexuální stimulaci.

Viník? Prolaktin!

Předpokládá se, že refrakterní období je u mužů spouštěno nárůstem prolaktinu, hormonu vylučovaného hypofýzou, spolu s poklesem testosteronu. Společně se zapojením nervového systému tyto hormony způsobují fyziologický stav neschopnosti dosáhnout erekce. Refrakterní fáze se však lidí od muže k muži, a vliv má i druh sexuální aktivity, která k orgasmu vedla (3).

Jak dlouho musí žena čekat?

Jedna studie zjistila (1), že nárůst prolaktinu uvolněného po orgasmu byl o 400 procent vyšší, když byl orgasmus výsledkem pohlavního styku, ne masturbace. To by mohlo znamenat, že vyvrcholení po sexu může vést k delší refrakterní periodě. A jak to mají ženy?

Je známo, že dámy také zažívají nárůst prolaktinu po orgasmu, což naznačuje, že i u nich nastává fyziologická refrakterní perioda. Jedna studie na 174 univerzitních studentkách odhalila (2), že 96 procent účastnic experimentu mělo po orgasmu přecitlivělý klitoris, což u nich vyvolalo odpor k další stimulaci. Navzdory těmto zjištěním mohou být ženy multiorgasmické.

A jde se (zase) na to!

Ať už se to vezme z jakéhokoli úhlu, druhé kolo a doba, která je potřebná na zotavení po vyvrcholení, závisí na páru a jeho aktuálním rozpoložení. O přídavek slasti si tak zažádejte kdykoli, ale automaticky nepočítejte s tím, že vám milenec vyhoví… K němu příroda tak štědrá nebyla.

Zdroje: (1) www.newscientist.com/article/mg18925405-900-sex-with-a-partner-is-400-better/, (2) www.go.gale.com/ps/i.do?id=GALE%7CA210595139&sid=googleScholar&v=2.1&it=r&linkaccess=abs&issn=11884517&p=AONE&sw=w&userGroupName=anon%7E730fdc55, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507829/






Celkem 5 komentářů

Pankrác
28.05.2023
Bonifác
28.05.2023
Servár
28.05.2023

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37
187 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:29
30 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:47

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat