Menopauza negativně ovlivňuje orgasmus

Když postrádáte orgasmus, ten exkluzivní pocit naplnění a extáze, může za to menopauza? Pravda je jenom jedna!

Menopauza, přesněji klimakterium, představuje období, kdy se u ženy zastaví menstruační cyklus. To je obvykle způsobeno přirozeným snížením hormonů estrogenu a progesteronu. (Přichází však i po chirurgickém odstranění dělohy a vaječníků.) Pokles hormonů během menopauzy zvěstuje mnoho nežádoucích příznaků, které mohou ovlivnit sexuální funkce, včetně snížení sexuální touhy, poklesu libida nebo nedostatečné vaginální lubrikace (1). A jak je to s orgasmy?

Menopauza zhoršuje prokrvení pochvy a klitorisu

Navzdory běžným názorům mohou ženy, které klimakteriem, procházejí, stále dosáhnout orgasmu, i když je pravdou, že nemusí být tak silný a uspokojivý. Na vině je především klesající hormon estrogen, který obyčejně podporuje vaginální lubrikaci, udržuje vaginální elasticitu, zvyšuje sexuální touhu a podporuje průtok krve do vulvy, klitorisu a pochvy, což intenzitu vyvrcholení snižuje. V takovou chvíli vás nejspíš napadne se sexu dočasně vzdát (1). Nedělejte to!

Klimakteriem sexuální život nekončí

I když se u vás objevují typické příznaky, jako jsou návaly horka, bolesti hlavy či změny nálad, pokuste se intimní život zachovat. Tipy na zlepšení sexuálního fungování během menopauzy zahrnují používání lubrikantů a vaginálních zvlhčovačů, ale v některých případech ani to nezabírá. Pak lze doporučit poševní krémy a globule s obsahem hormonů – působí lokálně a pomáhají zlepšit stav pochvy. Zároveň prodlužte předehru a během prvotního erotického dráždění usilujte o co největší fyzické i psychické uvolnění (2).

Čas na nákup nového vibrátoru

V případě, že pociťujete snížení intenzity orgasmů nebo potíže s dosažením vyvrcholení, neklaďte na sebe zbytečně velké nároky. Zvykejte si, že se třeba nevzrušíte tak snadno jako dřív. Zkoušejte nové věci, zvažte přidání neobvyklých prvků do své sexuální rutiny, jako je pornografie či třeba tantra (3).

Přivést zpět průtok krve do klitorisu a genitálií zajistí vibrátory a další sexuální hračky, jež poskytují dodatečnou stimulaci potřebnou k nástupu extáze. Můžete se zaměřit i na jiné formy intimity, například nepenetrační nebo „španělský sex“. Rukama přitiskněte svá ňadra k sobě a nechte muže, aby penis zasunul do vzniklé štěrbiny (3). (Touto praktikou lze nahradit i klasickou soulož.)

Kdy vyhledat pomoc?

Už máte za sebou všechno možné i nemožné, přesto se potýkáte s nepříjemnými pocity a slabým vyvrcholením? Kontaktujte svého poskytovatele zdravotní péče. Sexuální dysfunkce se nejlépe léčí holisticky a mohou vyžadovat spolupráci několika odborníků, včetně gynekologa a sexuálního terapeuta (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6220606/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5646747/, (3) názor autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat