V množství gender je umění se vyznat

11.11.2023 | Sex a vztahy

Genderové výstřelky dnešní doby jsou na denním pořádku. Pomůžeme vám vyznat se v názvech a jejich významu.

Otázka, kolik pohlaví existuje, se může zdát na první pohled jednoduchá, ale ve skutečnosti je velmi komplexní. Pohlaví a gender jsou dvě rozdílné kategorie. Pohlaví je biologická kategorie, která je nejčastěji definována na základě reprodukčních orgánů a dalších fyzických vlastností, a tady rozlišujeme obvykle mužské a ženské pohlaví. Existují však i jedinci s tzv. intersexuálními charakteristikami, kteří nemají jednoznačně mužské nebo ženské biologické znaky (1).

Gender rozměr

Gender však odkazuje na sociální a kulturní rozměr pohlaví, což zahrnuje role, chování a aktivitu spojenou s různými pohlavími. Gender je mnohem komplexnější a neexistuje žádný pevný počet genderových kategorií, protože se liší v závislosti na kulturním a sociálním kontextu.

Zde uvádíme přehled těch hlavních (2):

1. Cisgender: Jedinci, jejichž genderová identita odpovídá pohlaví, které jim bylo přiřazeno při narození.

2. Transgender: Jedinci, jejichž genderová identita neodpovídá pohlaví, které jim bylo přiřazeno při narození.

3. Ne-binární/Genderqueer: Jedinci, kteří se nedefinují jako výhradně muži nebo ženy. Tato kategorie může zahrnovat širokou škálu genderových identit.

4. Genderfluid: Jedinci, jejichž genderová identita se může měnit.

5. Agender/Bez pohlaví: Jedinci, kteří se necítí mít žádnou genderovou identitu.

6. Bigender: Jedinci, kteří se identifikují s oběma pohlavími.

7. Transmuž: Jedinec, který se narodil jako žena, ale identifikuje se jako muž.

8. Transžena: Jedinec, který se narodil jako muž, ale identifikuje se jako žena.

Je důležité poznamenat, že tento seznam je velmi zjednodušený a nezahrnuje všechny možné kombinace genderových identit, které existují. A také je třeba se vždy řídit tím, jak se jedinec sám/sama identifikuje.

Gender koncepty

Genderové rozdíly se mohou vztahovat na několik různých konceptů (3):

1. Biologické rozdíly: Tyto jsou odvozeny z genetické a anatomické disparity mezi muži a ženami. Patří sem různé fyzické a fyziologické rysy, jako je tělesná velikost, tělesná stavba, distribuce tělesného tuku, síla svalů, funkce reprodukčního systému a také odlišnosti na hormonální úrovni.

2. Psychologické a behaviorální rozdíly: Tyto se týkají rozdílů v kognitivních schopnostech, emoční reakci, sociálním chování atd. Mohou se lišit v závislosti na sociálním a kulturním přístupu navíc na biologických faktorech.

3. Sociální a kulturní rozdíly: Tyto rozeznávají různé role, chování a očekávání, které společnost přizpůsobuje jednotlivým pohlavím. Úlohy a očekávání jsou kulturně specifické a mohou se v průběhu času měnit. 

Důležité je poznamenat, že genderové rozdíly jsou komplexní a nelze je omezovat pouze na biologickou diskrepanci mezi muži a ženami, ale také v sociokulturním kontextu. Navíc, povědomí o genderových rozdílech pomáhá vytvářet rovnější a spravedlivější společnost, která respektuje různorodost a individualitu každého člověka.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3786754/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34498752/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6677266/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

14 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:00
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:56
218 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat