S příchodem miminka mizí chuť na intimnosti

Po porodu se sex přesouvá až na konec seznamu priorit. Alespoň pro většinu žen. Každopádně čtěte dál. Zvlášť pokud nechcete, aby to tak zůstalo.

Postelové příběhy minulosti: touha, vzrušení, vášeň a láska bez zábran až do svítání. Dnešní postelové příběhy jsou o brečícím miminku, kojení, houpání a usínání naprostým vyčerpáním.

Zabiják libida

Po porodu milostný život dočasně nabývá celibátních rysů. Seznam důvodů je dlouhý – a skládá se z fyzických, psychologických a sociálních příčin. Vazebný hormon oxytocin a hormon produkující mléko prolaktin, oba produkované ve velkém množství kojícími ženami, tlumí libido. Z biologického hlediska to dává smysl, protože žena, které se právě narodilo dítě, by se měla postarat nejdříve o něj a nezaměstnávat se dalším těhotenstvím.

Ale erotiku nevytlačují z ložnice jen hormony: mladé matky jsou tak zaneprázdněny změnou své role a novou nepřetržitou zodpovědností za dítě – krmení každé dvě až čtyři hodiny, přebalování, uspávání – vše ostatní, včetně vašich vlastních potřeb, musí jít stranou. A sex každopádně. A když uspokojíte všechny potřeby miminka a ono konečně spí, vám zbývá až příliš často jediné: únava. A touha po klidu, po tom, že nemusíme nic.

Automat na mléko a pornohvězda

Muž není v prolaktinovém šílenství ani jeho genitálie dočasně neplní jinou funkci, jako je tomu u žen. Pokud byl přítomen u porodu a nebyl traumatizován archaickou nebo brutální událostí – která se přirozeně vyskytuje a může se projevit nedostatkem touhy – jeho sexuální apetit pravděpodobně znovu funguje. Zejména proto, že se možná musel před porodem na dlouhou dobu zdržet pohlavního styku. 

Co s tím? Nejlepším řešením je zasvětit také tatínka do nové role. Čím více se mladý otec zabývá svými potomky, tím méně testosteronu má v krvi. Hladina testosteronu se snižuje stresem – třeba když se muž celou noc nevyspí – a tím dříve se váš sexuální apetit vyrovná.

Žebrák místo krále

Ale dost hormonů. V určitém okamžiku se k sobě většina párů opět sblíží. Sex však často již není stejný jako před narozením dítěte. Mnoho žen se cítí pod tlakem, aby konečně znovu začaly sexuální život se svým manželem, i když samy se na to sotva cítí.

Začíná začarovaný kruh. Žena se snaží vyhnout mužovým nájezdům, ale zároveň se cítí provinile. Muž se cítí odmítnutý, nemilovaný – a to bezděčně snižuje jeho atraktivitu. Pokud se nechcete dostat tak daleko, musíte do vztahu investovat, a to i sexuálně. 

Sex, nebo detektivka

Pokud sex nesplňuje, co by měl, žena si raději večer v posteli přečte kriminálku, než aby se věnovala manželovi. Příčina je v nedostatečně vyvinuté schopnosti užívat si sexuální rozkoš. Zejména ženy často nevědí, jak si užít sexuální setkání a zvýšit své vlastní vzrušení. Nikdy však není pozdě se to naučit. Sexualita je potenciál pro radost, byla by tedy škoda ho nevyužít!

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7844957/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4146488/, názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat