Jak se bezpečně hádat s partnerem? Máme pro vás 8 pravidel

04.07.2010 | Sex a vztahy

Je naivní myslet si, že konflikt není součástí běžného života. Při důvěrném soužití dvou lidí je vlastně nezbytností. Naučíme vás, jak se pohádat bezpečně a bez následků.

Toužíte po partnerovi, který bude stejný jako vy? Vězte, že takový život by vám brzy přišel nudný a monotónní. Právě odlišnosti dvou lidí dodávají partnerskému životu na zajímavosti. A bez trochy jiskření bychom neměli ve vztahu žádnou "zábavu".

První rozdíly obvykle vyplynou na povrch již v prvních okamžicích po seznámení a po několika letech soužití je jich už slušná řádka. Kolem některých otázek se postupem času začne doslova hromadit sopečná energie. Jablkem sváru mohou být partnerovi rodiče, důležitá životní rozhodnutí, jako zda mít děti, zda změnit zaměstnání nebo se přestěhovat. Stejně tak to ale mohou být i drobnosti jako špinavé ponožky na podlaze v koupelně. Čas plyne, ale zdroj konfliktu přetrvává a hádka je na spadnutí.

TIP Bety: Pravidla hádky jsou jen jednou ze zajímavých kapitol knihy Deset tajemství lásky, která vyšla v nakladatelství Portál. S Bety.cz si můžete zahrát o 3 kousky.

Hádka není konec vztahu

Hádka mezi partnery neznamená, že bychom partnerovi chtěli ublížit. Ve zdravém vztahu je hádka rychlou, často hlučnou výměnou pocitů a informací o rozdílných názorech a je opakem klidné diskuse. Neznamená to, že s manželstvím či partnerským vztahem to jde z kopce. Hádka může být ve skutečnosti nezbytným krokem k obnovení blízkého vztahu, který se začal utápět v lhostejnosti. Hádka je nutná jen tehdy, když vás vztah zajímá a stojíte o něj.

Naučte se hádat

Pokud má váš vztah přetrvat, musíte se naučit hádat čistě a poctivě. To znamená, neuchylovat se k bití a zastrašování, ale také nikdy nenadávat a neurážet. V hádce vyplynou na povrch křivdy a potřeby, jimiž je vhodné se zabývat. Dozvídáte se o tom, co děláte a co jste si doposud neuvědomovali. Můžete něco změnit. Jde o vzájemné ústupky a hledání kompromisu.

Dejte si ale pozor na sliby podobné novoročnímu předsevzetí. Pokud slibujete nějakou změnu, uvažujte kratkodobě a snažte se, aby vaše sliby byly realistické a důvěryhodné. Neslibujte něco, co nemůžete nebo nechcete dodržet. Pokud někdo poruší dohodu, znamená to, že sliboval příliš mnoho.

Pravidla hádky

Stejně jako na dětském hřišti, kde hádky začínají jako nadávky, ušklibovaní a často končí ranou pěstí, tak i u dospělých se hádka mezi dospělými může vymknout kontrole.

1. Držte se tématu
Nezapomínejte, kvůli čemu se hádáte. Nezatahujte jiná témata jako "ale vloni..", "tvoje matka..." atd.

2. Nikdy nemluvte urážlivě
Můžete mluvit hlučně a zabíhat do podrobností, ale nenadávejte. Snažte se formulovat své prohlášení podle vzorce "Když uděláš to a to, připadám si tak a tak...". Vy sami jste odpovědní za to, co vám vychází z úst, takže se nevymlouvejte, že "vám to prostě ujelo..".

3. Při vyjadřování emocí mluvte o přítomnosti
Vyhýbejte se slovům "vždycky" nebo "nikdy". Vaše prohlášení by se měla týkat přítomnosti "Teď tě tak nesnáším!", "Zrovna teď ti vůbec nevěřím!" Neodcházejte, netrucujte a nemlčte.

4. Dohodněte se na signálech dočasného přerušení
Někdy je hádka příliš únavná, prudká nebo zdrcující, nebo prostě jen v nevhodnou dobu. Dohodntěte se na signálech, kterými hádku okamžitě přerušíte. V mezičase si navíc člověk uvědomí, co je zbytečné a na čem skutečně záleží. Pocity jsou nestálé a vrtkavé, nesnažte se je udržet beze změny. Láska i nenávist jsou mezi milenci běžné pocity.

5. Dopřejte si v odpočinkovém čase něco příjemného
Najděte si v čase přerušení nějakou příjemnou činnost - jděte do kina, snězte tabulku čokolády nebo si běžte zaplavat. Zpočátku to možná nebude snadné, protože na to nebudete mít náladu, ale právě o to jde.

6. Neustupujte ze svých stanovisek, ale přesto buďte přizpůsobiví
Přílišné ustupování se vždy vymstí - člověk je rozmrzelý a má sklon hromadit své špatné pocity. Lepší je usilovně na něčem pracovat třeba i půl roku a postupně najít východisko než ustoupit  a mít pocit, že jste zradili sami sebe. Zároveň byste však měli přiznat své chyby a přijmout věcnou kritiku a připomínky.

7. Smiřte se se současností a zapoměňte na minulost
Minulost je pryč a nikdo ji nezmění. Cítíte-li potřebu vyjádřit své pocity v souvislosti s minulostí, udělejte to, ale potom se začněte zabývat přítomností.

8. Nezapomínejte, že smyslem všech hádek je zlepšení

Výsledkem "správného hádání" je srozumitelnost a otevřenost novým možnostem. Člověk se může hněvat, ale přesto se může ovládat. Pokud cítíte, že začínáte ztrácet hlavu, omluvte se, odejděte do jiné místnosti a uklidněte se. Ztráta sebekontroly je většinou způsobena strachem.

Úspěšný konec hádky poznáte tak, že se oba budete cítit klidněji.

TIP Bety: Kniha Deset tajemství lásky z nakladatelství Portál obsahuje i tipy, jak se hádat se svými dětmi.

Pokud se vám ukázka z knihy líbí, můžete si ji objednat on-line na www.portal.cz:

Cena: 203 Kč, při objednání on-line v nakladatelství Portál






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

14 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:00
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:56
218 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat