Nespí se mnou kvůli práci. Pravda, nebo výmluva?

07.07.2010 | Sex a vztahy

Můj muž říká, že má problémy v práci – není to jen výmluva? Můžu mu věřit? Poradíme vám, co s tím.

Ne, výmluva to velmi pravděpodobně není – tedy aspoň ne ze začátku. Mnohé z nás žen si toto jako důvod ale nedokážeme představit. Ano, třeba známe jaké to je, když v práci zažíváme stres, ale že bychom kvůli tomu neměly vůbec chuť na milování? A to dokonce dlouhodobě? To nám hlava nebere. A tak si myslíme, že náš partner to určitě má podobně a začneme za tím hledat sexy kolegyni nebo do mrtě analyzujeme své chování a přemítáme, kde děláme chybu.

Pojďme se na to ale zkusit podívat z perspektivy partnera. Je muž, nejspíš živitel rodiny. Svou práci považuje za jednu z nejdůležitějších oblastí svého života, protože je přesvědčen, že když se mu v ní bude dařit, bude úspěšný – a vy si ho budete vážit! A to je pro něj nesmírně důležité. A teď se najednou objeví nějaký problém, o kterém si není jist, zda ho zvládne vyřešit. Nebo možná ani přesně neví, co mu vadí, ale je z toho celý nespokojený a nevrlý. Nejspíš si ale myslí, že to vám nemůže dát najevo, protože se obává, že by ve vašich očích klesl – a to nemůže dopustit! Přece nebude riskovat ztrátu toho nejcennějšího co má – vaší důvěry v něj.

Ale co teď? Vaše vyřčené a možná i nevyřčené otázky, co se děje, samozřejmě vnímá, ale co na ně má říct? Když se zeptáte, jestli už se mu nelíbíte nebo jestli má jinou, upřímně odpoví, že ne, že s vámi to nesouvisí. Jenže „tak s čím sakra to souvisí?“ A možná se neubráníte ani dalším nepříjemným slovům, na které mu nezbude než říct „tak to není, lásko“ – což vás ale nejspíš popudí ještě víc. Jenže když to takhle bude trvat delší dobu, nepříjemná atmosféra útoků a výčitek k povzbuzení jeho chuti nepomůže a ve výsledku si třeba i milenku skutečně najde…

Jak z toho ven?

1. Zkuste na chvíli zapomenout na to, že manželovo odmítání sexu souvisí s tím, jaká jste vy. Odložte úvahy o tom, že jste neatraktivní, okoukaná, že jste přibrala atp., protože tím, že se ho budete ptát, jestli už se mu nelíbíte, nic nedocílíte. V tuhle chvíli se nejspíš opravdu děje něco na straně vašeho partnera.

2. Na druhou stranu, co je jeho problém, je i vašim problémem, a tím pádem i možností, abyste se situací mohla něco udělat. Zkuste za ním v klidu jít a bez jakýchkoli výčitek či náznaků toho, že on nebo vy děláte něco špatně, se ho zeptejte, co se v jeho životě děje, jestli mu něco dělá starosti a zeptejte se, s čím byste mohla pomoci. Možná nejdřív odmítne či zamumlá, že nic, ale když uvidí, že váš zájem o něj je opravdový, a vy mu nic nevyčítáte, třeba po pár dnech sebere odvahu a řekne, s čím má problém. A když se u vás setká s vstřícnou reakcí, potíže společně jistě vyřešíte.

 

Psycholožka PhDr. Katarína Lomská Filasová se věnuje individuálním a párovým konzultacím. Pomáhá klientům zorientovat se v jejich životě, zbavit se nefunkčních vzorců chování a rozšířit svůj úhel pohledu o nové možnosti řešení problematických situací. Vede také semináře osobního rozvoje.

Vice na www.rozvoj-osobnosti.cz






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat