Je ON nerudný? Možná má mužskou menopauzu!

Neschopnost soustředit se, nerudnost, letargie, nárůst prsou, podrážděnost a impotence. To jsou jen některé projevy poklesu hladiny testosteronu v těle mužů středního věku, které dnes odborníci nazývají mužská menopauza. Ačkoli se od ženské menopauzy značně liší, neboť muži o plodnost zcela nepřicházejí až do smrti, k poklesu sexuální výkonnosti a negativním projevům na těle i duši může docházet i u mužů.

A mužskou menopauzu pak zhoršují či startují nedostatek testosteronu v krvi, obezita, diabetes, nedostatek pohybu a pokles pohlavní aktivity.

Někdy je možné řešit pokles hladiny testosteronu náhradní hormonální terapií, ale endokrinologové před ní varují. Na Západě kvůli agresivnímu marketingu farmaceutického průmyslu stále přibývá mužů, kteří testosteron užívají. Odborníci se však neshodnou na tom, zda je to bezpečné a správné. Ve většině případů spíše nikoli.

Doktor Richard Quinton z Nemocnice královny Viktorie v Newcastlu je proti užívání testosteronu, náhradní léčbu tímto hormonem předepisuje jen u výjimečných případů, především u jedinců trpících hypogonadismem (nefunkční či chybějící varlata). Podle něj totiž naprostá většina mužů dokáže pokles hladiny tohoto pohlavního hormonu zvrátit změnami v životosprávě.

Profesor andrologie Fred Wu z Manchesteru tvrdí, že výše popsané projevy mužské menopauzy jsou jen projevy nezdravého stárnutí a že by muži měli více dbát na správnou životosprávu a nespoléhat na farmakologii.

Zásadní pro muže středního věku je jedno – nebýt obézní – a mít zdravou hladinu cukru v krvi. Hladinu testosteronu v krvi také zásadně zvyšuje sport, nejvíce pak posilování svalů. Krom toho i pravidelný aktivní pohlavní život.

Zatímco menopauzou projde úplně každá žena, u mužů pokles hladiny testosteronu a nepříznivé symptomy s tím související zažívá jen pětina.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat