Když má dvojice hodně aktivní pohlaví život, rodí se častěji chlapci

V období po dlouhých válečných konfliktech a také v časech, kdy dvojice spolu hodně souloží, rodí se častěji chlapci. Vyplývá to z analýzy sociologických dat za posledních dvě stě let. Nárůst počtu chlapců po válkách má evoluční význam. V době, kdy kvůli smrti v boji mužská populace klesne, je výhodné vychovávat syny. Budou vyrůstat v konkurenčně slabším prostředí.

Chlapců se rodí o něco více než dívek obecně. Ačkoli by se mohlo zdát, že je tento nepoměr nevýhodný, biologicky je vše podchyceno. Chlapci se rodí častěji jednoduše proto, že jsou smrtelnější od narození do stáří. Umírají častěji předčasně a navíc se muži ve srovnání s ženami dožívají nižšího věku. Takže ačkoli se rodí více chlapců, mezi seniory ve věku pětasedmdesát let a víc převažují ženy.

Chlapci se rodí také výrazně častěji v době po velkých světových válkách, když populace mužů poklesne. „Jedním z vysvětlení je to, že evoluce dovolila ženám mít víc chlapců v časech, kdy jsou velké ztráty na životech mužů, protože jejich synové budou lépe prospívat ve společnosti mající nedostatek mužů,“ vysvětluje profesor David Spiegelhalter.

Podle něj se také chlapci rodí častěji, když se o početí pár snaží na počátku menstruačního cyklu. Žena je na vrcholu plodnosti dva dny před ovulací, ale když mají páry hodně sexu na počátku menstruační cyklu, počnou častěji chlapce.

To, že se rodí chlapci více z aktivního pohlavního života páru, dokazují studie zabývající se promiskuitou. Promiskuitní jedinci jsou pohlavně nejaktivnější. Jim se také rodí chlapci častěji.

Dívky se ve srovnání s tím rodí častěji v těžkých časech. Ne přímo ve válečných, ale v období ekonomických krizí a přírodních katastrof, kdy jsou oba rodiče hodně ve stresu. „Nejpravděpodobnějším vysvětlením tohoto rysu je to, že stres během těhotenství působí častěji potrat mužského zárodku než toho ženského,“ míní profesor Spiegelhalter.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:10
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat