»Bobr« v klíně prý zdravější: Blíží se konec vyholování?!

Nikdy se lidé nevyholovali tolik jako na počátku tohoto milénia. Zvláště ženy mnohdy v touze být jako neviňátka podstupují drastické zákroky a laserová ošetření. Jenže ochlupení je pro tělo zdravotně výhodné, ať je člověk muž nebo žena. Současný trend návratu k vousům a nevyholenému podpaží či intimním partiím se líbí vědcům. Chlupy jsou totiž lepší než holá kůže.

„Každá cibulka vlasu či chlupu neprodukuje jen to vlákno samotné, ale má spousty krevních cév, nervů a tuku kolem. Navíc obsahuje velké množství kmenových buněk. Když se člověk zraní tam, kde má hodně chlupů a tedy hodně folikulů (cibulek), tak se rána zahojí mnohem rychleji než jinde, kde žádné chloupky nejsou,“ vysvětluje profesor Des Tobin z University of Bradford.

Platí to také o porostu na hlavě. Vlasatá kštice chrání kůži nejen před slunečním zářením, ale také se mnohem lépe hojí než holá hlava. Ale holení a odstraňování chloupků voskem folikuly neničí. Takže lidé, kteří se zbavují vlasů a chlupů takto, o výhody nepřicházejí. Jen po laserovém ošetření se situace mění. Paprsky laseru totiž ničí celé folikuly, chlupy pak sice přestanou růst navždy, ale kůže přichází o cenné zdroje kmenových buněk (pro hojení a obnovu) a krevních vlásečnic (tedy výživu).

Ochlupení na hrudi u mužů je známkou mužnosti a dobrého zdraví. Vědci s tím souhlasí. Muži mající chlupatou hruď skutečně bývají zdravější a víc fit. Mívají totiž více testosteronu v krvi. A navíc ochlupení pomáhá rozšiřovat do okolí feromony, které jsou nezbytné při hledání vhodného partnera. Podle vůně totiž poznáme jedince, který má dobré geny pro zplození potomků. Feromony se také lépe šíří z podpaží nevyholeného než vyholeného. Mnozí argumentují tím, že vyholené podpaží méně páchne. To ale není pravda. Zdrojem zápachu jsou bakterie, které začnou rozkládat organické látky vylučované kůží a potem. Problémem je nedostatečná hygiena, nikoli ochlupení.

Chlupy také fungují jako klouzavé médium v zónách vysokého tření. Tam, kde se o sebe třou často kůže o kůži, chlupy toto tření zmírňují a změkčují. Platí to o podpaží a tříslech. Všichni, kdo se tam vyholili, znají, jak nepříjemné je tření těchto ploch v horkých letních dnech.

„I velmi jemné ochlupení v těchto zónách poskytuje klouzavý nárazník pro kůži,“ vysvětluje profesor Tobin.

A také ochlupení na prstech u nohou a nártech bývá často terčem posměchu. Ale je to známka toho, že má majitel ochlupení v těchto zónách perfektní krevní oběh.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat