Stres, výhružky a tresty: Tohle vše vede k nevěře!

Muži mající vysokou hladinu testosteronu v krvi bývají atraktivnější, mužnější, svalnatější a aktivnější. Ale také ochotněji podvádějí. To se ví už řadu let. Teď vědci z Texasu zjistili, že horší než zvýšení hladiny testosteronu v krvi je, když zároveň s ním se zvýší i hladina stresového hormonu kortizolu. Testosteron totiž dodává kuráž, kortizol důvod podvádět. A podvádění pak funguje jako dokonalá úleva stresu.

Testosteron u mužů podporuje libido a růst svalů, kortizol je stresový hormon, který je staví do stavu „bojuj, nebo uteč“.

„Zvýšená hladina testosteronu výrazně snižuje strach z trestu, zatímco zvyšuje citlivost vůči odměně. Kortizol navozuje nepříjemný stav chronického stresu, který naopak sex a zvláště podvádění výrazně snižují. Podvádění samo o sobě je jistou formou redukce stresu,“ tvrdí profesor Robert Josephs z Texaské univerzity, který na výzkumu spolupracoval s odborníky z Harvardovy univerzity.

Podvádějící se tedy po nevěře cítí lépe. Uleví si od stresu, čímž se u nich posiluje motivace k tomuto chování. Jinými slovy je to začarovaný kruh. A čím více dotyčný podvádí, tím podvádí raději.

Platí to přitom nejen o fyzické nevěře vůči partnerovi, ale také u podvádění ve škole, při testech, konkurzech a na zkouškách.

Podle profesora Josephse také není dobré motivovat k etickému a morálnímu chování formou trestů a výhrůžek. Ty totiž zvyšují stres a naopak motivují ještě k dalšímu a častějšímu podvádění.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat